Król Karol III ma szczególne upodobania kulinarne. Co lubi jeść brytyjski monarcha? Dba o dietę

Opowieści o zwyczajach kulinarnych króla Karola III krążą od czasów, gdy był jeszcze księciem Walii. Obecny brytyjski monarcha ma nietypowe nawyki żywieniowe. Sprawdźmy, co najchętniej jada król.

Król Karol powstrzymuje się od jedzenia mięsa i ryb przez dwa dni w tygodniu. Produktów i przetworów mlecznych stara się unikać przez jeden dzień. Nie jada lunchu, a jego śniadania składają się jedynie z owoców i nasion, do których pija herbatę. Ulubionym naparem króla jest Darjeeling z miodem i mlekiem, a jedno z ulubionych dań to risotto grzybowe z jagnięciną.

Zobacz wideo Król Karol III - najstarszy wstępujący na tron w dziejach Wielkiej Brytanii

Królewskie potrawy. Wszystko musi być sezonowe i ekologiczne 

Król Karol III bardzo dba o nawyki żywieniowe oraz posiłki, które spożywa. W jego menu rzadko znajdziemy coś ciężkostrawnego.

W Pałacu Buckingham gotowałem dużo jagnięciny. Książę Karol był smakoszem, który zajął się rolnictwem ekologicznym, zanim jeszcze je wynaleziono - powiedział były szef kuchni rodziny królewskiej, Darren McGrady w rozmowie z "Maire Claire".

McGardy w królewskiej kuchni spędził 15 lat. Gotował m.in. dla królowej i księcia Filipa, księżnej Diany i księcia Karola oraz ich synów Williama i Harry'ego. W wielu posiadłościach rodzina królewska hoduje własne zwierzęta, a także uprawia warzywa i owoce. Kuchnia króla opiera się więc na produktach sezonowych. Królowa Elżbieta II uwielbiała dzikie szkockie truskawki w Balmoral, które sama zbierała, zaś Karol lubił tam zbierać dzikie grzyby. Według byłego szefa królewskiej kuchni były one zbierane, smażone z ziołami, a następnie zamrażane i serwowane przez cały rok.

Ulubione potrawy króla Karola III

Kiedy król Karol III, był księciem Walii, dzień zaczynał od bardzo zdrowego śniadania, składającego się z sałatki z sezonowych owoców z dodatkiem nasion oraz pełnoziarnistego musli. Brytyjski monarcha unika lunchu. Gdy Karol skończył 70 lat, jego strona internetowa zamieściła listę 70 faktów na temat ówczesnego księcia. Punkt 20 brzmiał: „Książę nie je obiadu". Codziennie o godzinie 17:00 król pija herbatę i jeśli tylko jest to możliwe, towarzyszy mu przy tym małżonka Camila. W trakcie wspólnego czasu jadają małe kanapki oraz kawałek ciasta owocowego. Herbata, którą piją członkowie rodziny królewskiej jest zaparzana według tradycyjnej etykiety z XVIII wieku, w specjalnym czajniczku. Najpierw do porcelanowej filiżanki wlewa się herbatę, a następnie dodaje mleko. 

Król Karol III jest ewidentnym smakoszem kulinarnym. Szczególną dbałość o jakość i kaloryczność posiłków odziedziczył po matce królowej Elżbiecie II, która zaszczepiła w nim zamiłowanie do zdrowej i lekkostrawnej kuchni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.