Ewa Wachowicz zdradziła nam przepisy na sylwestrowe potrawy. Hitem "sałatka pod wódeczkę"

Noc sylwestrowa to idealna okazja, żeby zaprosić gości na domówkę i poczęstować ich przepysznymi potrawami. Gorzej, jeśli ktoś nie ma zbytnio na nie pomysłu. Wtedy wchodzi ona, niekoniecznie na biało, ale z całą garścią przepisów. Postanowiliśmy spytać Ewę Wachowicz, co przygotować na sylwestra.

Sylwester za pasem, więc czas zacząć przygotowywać pyszności na ten wyjątkowy wieczór. Zapewne wielu z was spędzi go na domówkach, dlatego niezwykle pomocne mogą okazać się przepisy na sylwestrowe dania. Poprosiliśmy o pomoc niewątpliwy kulinarny autorytet, czyli Ewę Wachowicz. Autorka licznych książek i programów o gotowaniu wysłała nam kilka ciekawych przepisów. 

Zobacz wideo Doda zaśpiewa z Marylą na sylwestrze. "Dwie queen na scenie"

Ewa Wachowicz radzi, jak nie marnować jedzenia ze świąt. Zdradziła też przepis na "sałatkę pod wódeczkę"

Jedną z potraw, którą zaproponowała czytelnikom Plotka Ewa Wachowicz, są paszteciki z kapustą i śliwkami. Wydaje się, że przepis wcale nie jest skomplikowany. 

Do pasztecików idealny będzie barszczyk. Może został po świętach zakwas i nic się nie zmarnuje. Nadzienie może być też na bazie kapusty z grzybami. Ciasto francuskie można kupić gotowe i takie paszteciki szybko się robi - powiedziała w rozmowie z Plotkiem Ewa Wachowicz.
Ewa Wachowicz - przepis
Ewa Wachowicz - przepis Fot. ewawachowicz.pl screen

Kolejnym przysmakiem, oferowanym przez byłą Miss Polonia na sylwestrową noc są kanapki z czerwonym pesto posypane prażonym słonecznikiem. 

Ewa Wachowicz - przepis
Ewa Wachowicz - przepis Fot. ewawachowicz.pl/ screen

Ewa Wachowicz zaproponowała także pastę z czarnych oliwek, która jest idealnym rozwiązaniem do kanapek.

Ewa Wachowicz - przepis
Ewa Wachowicz - przepis Fot. ewawachowicz.pl/ screen

Natomiast przebojem wszelkich imprez, według Ewy Wachowicz, jest "sałatka pod wódeczkę". Na samą myśl aż nam cieknie ślinka.

Ewa Wachowicz - przepis
Ewa Wachowicz - przepis Fot. ewawachowicz.pl/screen

Warto też pomyśleć o tym, żeby nie marnować jedzenia, które zostaje po świętach. Na to ekspertka kulinarna także ma metodę.

Prawie zawsze robię po świętach bigos. Na ciepło. Z wykorzystaniem świątecznych wędlin - powiedziała w rozmowie z Plotkiem Ewa Wachowicz.

Więcej przepisów od Ewy Wachowicz znajdziecie w galerii na górze strony, a także na stronie internetowej www.ewawachowicz.pl. 

Więcej o: