Magda Gessler uchodzi za niekwestionowany autorytet kulinarny, a sama mówi o sobie, że jest "kreatorką smaków". Jako uznana restauratorka nie tylko rozwija prowadzone przez siebie lokale, ale i pojawia się w telewizji jako gwiazda "Kuchennych rewolucji", pisuje felietony, a także wydaje książki kucharskie z autorskimi przepisami. Zapytana o ulubione sylwestrowe receptury, wskazała te, które są najbliższe jej sercu.
Magda Gessler zaproponowała przepis na gazpacho, czyli pomidorowy chłodnik wywodzący się z Andaluzji. Przyrządzania tej potrawy uczyła się od najlepszych - byłego narzeczonego, Andaluzyjczyka i jego mamy, która do sprawy podchodziła z namaszczeniem. W efekcie kulinarna mistrzyni wypracowała sposób przygotowywania owej zupy, w którym połączyła hiszpańskie tradycje kulinarne z własna inwencją. Przy okazji na kartach swojej książki podzieliła się anegdotą o najdziwniejszym gazpacho, jakie w życiu jadła.
Zdjęcia Magdy Gessler znajdziecie w galerii w górnej części artykułu
Przepis Magdy Gessler PLOTEK exclusive
Druga propozycja od restauratorki to seviche - rybna sałatka z limonkami i dodatkiem warzyw, wywodząca się z Ameryki Środkowej. Przepis wyjątkowo nieskomplikowany, złożony z łatwo dostępnych składników.
Obie potrawy, naszym zdaniem, sprawdzą się też równie dobrze jako dania sylwestrowe.
Przepis Magdy Gessler PLOTEK exclusive
Co sądzicie o zaprezentowanych przepisach? Magda Gessler zachęciła was do przetestowania tych receptur?
Zdjęcia Magdy Gessler znajdziecie w galerii w górnej części artykułu.