• Link został skopiowany

Magda Gessler zdradziła nam swój ulubiony świąteczny przepis. To może być wigilijny hit! [PLOTEK EXCLUSIVE]

Barszcz podawany z uszkami nadziewanymi kapustą i grzybami to potrawa, której podczas świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć na wielu polskich stołach. Wiemy, jak przygotowuje ją Magda Gessler. Poznajcie jej przepis.
Magda Gessler
KAPiF, EAST NEWS pobrane 21.12.2022

Czerwony barszcz to z pewnością jedna z najpopularniejszych bożonarodzeniowych potraw, które zjada się w prawie każdym domu. Nie jest jednak tak łatwo ją przygotować. Z pomocą idzie Magda Gessler, która podzieliła się swoją recepturą na idealną zupę. Barszcz z jej przepisu, którym podzieliła się z Plotkiem, może stać się hitem na wigilijnym stole.  

Zobacz wideo Magda Gessler zachwycona manierami wnuczki: Elegancka Nena

Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler 

Magda Gessler zapewnia, że barszcz czerwony z jej przepisu wychodzi pyszny i bardzo aromatyczny. Zupa swój niezwykły smak zawdzięcza szczególnie jednemu składnikowi. Restauratorka oprócz buraków i dużej ilości przypraw dodaje do niej również jabłka. Przepis nie należy do bardzo skomplikowanych. Poniżej znajdziecie listę składników oraz sposób przygotowania potrawy. 

Składniki na barszcz Magdy Gessler

  • dziesięć buraków średniej wielkości,
  • cztery cebule przekrojone na pół,
  • pięć-sześć ziaren ziela angielskiego,
  • dziesięć ziarenek pieprzu,
  • dwa liście laurowe,
  • dwa goździki,
  • czosnek,
  • dwa kilogramy jabłek,
  • ocet,
  • szklanka kwasu buraczanego.

Dodatek: 250g słoniny pokrojonej w kostkę, cztery pokrojone cebule.

Świąteczny barszcz Magdy Gessler - przygotowanie

Buraki kroimy w plastry. Im drobniej, tym lepiej. Powinny wypełnić garnek do trzech czwartych wysokości. Zalewamy buraki wodą tak, by je zakryć. Dodajemy przyprawy i cebulę, gotujemy. Dla zatrzymania koloru dodajemy ocet. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Przecedzamy. Dolewamy kwas buraczany. Odstawiamy na noc z jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (ze skórkami). Nigdy nie gotujemy mielonego pieprzu. Smażymy cebulę ze słoniną i przecedzamy wytopiony tłuszcz bezpośrednio do barszczu.

Nowy projekt Magdy Gessler 

Magda Gessler nie może narzekać na brak obowiązków. Nie tylko występuje w programach telewizyjnych, ale również rozwija własne biznesy. Niedawno do jej portfolio dołączył kolejny projekt. Tym razem słynna restauratorka wkracza na polski rynek alkoholi z własną marką win "R", pochodzących z winnicy Bodegas Villarrica Manor w Hiszpanii.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: