Czerwony barszcz to z pewnością jedna z najpopularniejszych bożonarodzeniowych potraw, które zjada się w prawie każdym domu. Nie jest jednak tak łatwo ją przygotować. Z pomocą idzie Magda Gessler, która podzieliła się swoją recepturą na idealną zupę. Barszcz z jej przepisu, którym podzieliła się z Plotkiem, może stać się hitem na wigilijnym stole.
Magda Gessler zapewnia, że barszcz czerwony z jej przepisu wychodzi pyszny i bardzo aromatyczny. Zupa swój niezwykły smak zawdzięcza szczególnie jednemu składnikowi. Restauratorka oprócz buraków i dużej ilości przypraw dodaje do niej również jabłka. Przepis nie należy do bardzo skomplikowanych. Poniżej znajdziecie listę składników oraz sposób przygotowania potrawy.
Składniki na barszcz Magdy Gessler
Dodatek: 250g słoniny pokrojonej w kostkę, cztery pokrojone cebule.
Buraki kroimy w plastry. Im drobniej, tym lepiej. Powinny wypełnić garnek do trzech czwartych wysokości. Zalewamy buraki wodą tak, by je zakryć. Dodajemy przyprawy i cebulę, gotujemy. Dla zatrzymania koloru dodajemy ocet. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Przecedzamy. Dolewamy kwas buraczany. Odstawiamy na noc z jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (ze skórkami). Nigdy nie gotujemy mielonego pieprzu. Smażymy cebulę ze słoniną i przecedzamy wytopiony tłuszcz bezpośrednio do barszczu.
Magda Gessler nie może narzekać na brak obowiązków. Nie tylko występuje w programach telewizyjnych, ale również rozwija własne biznesy. Niedawno do jej portfolio dołączył kolejny projekt. Tym razem słynna restauratorka wkracza na polski rynek alkoholi z własną marką win "R", pochodzących z winnicy Bodegas Villarrica Manor w Hiszpanii.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!