Magda Gessler zdradziła nam swój ulubiony świąteczny przepis. To może być wigilijny hit! [PLOTEK EXCLUSIVE]

Barszcz podawany z uszkami nadziewanymi kapustą i grzybami to potrawa, której podczas świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć na wielu polskich stołach. Wiemy, jak przygotowuje ją Magda Gessler. Poznajcie jej przepis.

Czerwony barszcz to z pewnością jedna z najpopularniejszych bożonarodzeniowych potraw, które zjada się w prawie każdym domu. Nie jest jednak tak łatwo ją przygotować. Z pomocą idzie Magda Gessler, która podzieliła się swoją recepturą na idealną zupę. Barszcz z jej przepisu, którym podzieliła się z Plotkiem, może stać się hitem na wigilijnym stole.  

Magda Gessler, Małgorzata RozenekPolskie gwiazdy lubią przerabiać instagramowe zdjęcia. Tak wyglądają naprawdę

Zobacz wideo Magda Gessler zachwycona manierami wnuczki: Elegancka Nena

Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler 

Magda Gessler zapewnia, że barszcz czerwony z jej przepisu wychodzi pyszny i bardzo aromatyczny. Zupa swój niezwykły smak zawdzięcza szczególnie jednemu składnikowi. Restauratorka oprócz buraków i dużej ilości przypraw dodaje do niej również jabłka. Przepis nie należy do bardzo skomplikowanych. Poniżej znajdziecie listę składników oraz sposób przygotowania potrawy. 

Składniki na barszcz Magdy Gessler

  • dziesięć buraków średniej wielkości,
  • cztery cebule przekrojone na pół,
  • pięć-sześć ziaren ziela angielskiego,
  • dziesięć ziarenek pieprzu,
  • dwa liście laurowe,
  • dwa goździki,
  • czosnek,
  • dwa kilogramy jabłek,
  • ocet,
  • szklanka kwasu buraczanego.

Dodatek: 250g słoniny pokrojonej w kostkę, cztery pokrojone cebule.

Świąteczny barszcz Magdy Gessler - przygotowanie

Buraki kroimy w plastry. Im drobniej, tym lepiej. Powinny wypełnić garnek do trzech czwartych wysokości. Zalewamy buraki wodą tak, by je zakryć. Dodajemy przyprawy i cebulę, gotujemy. Dla zatrzymania koloru dodajemy ocet. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Przecedzamy. Dolewamy kwas buraczany. Odstawiamy na noc z jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (ze skórkami). Nigdy nie gotujemy mielonego pieprzu. Smażymy cebulę ze słoniną i przecedzamy wytopiony tłuszcz bezpośrednio do barszczu.

Nowy projekt Magdy Gessler 

Magda Gessler nie może narzekać na brak obowiązków. Nie tylko występuje w programach telewizyjnych, ale również rozwija własne biznesy. Niedawno do jej portfolio dołączył kolejny projekt. Tym razem słynna restauratorka wkracza na polski rynek alkoholi z własną marką win "R", pochodzących z winnicy Bodegas Villarrica Manor w Hiszpanii.

Małgorzata RozenekMałgorzata Rozenek nie boi konkurencji. "The game is on"

Więcej o: