Wigilia w wersji fit? Polecamy cztery przepisy Ewy Chodakowskiej. Każda propozycja to poniżej 200 kcal

Święta tuż-tuż, a nadal nie wiesz, co przygotować, aby nie przesadzić z liczbą kalorii? Podpowiedzią mogą być przepisy Ewy Chodakowskiej.

Ewa Chodakowska ma kilka sprawdzonych sposobów na to, jak odchudzić tradycyjne potrawy. Dzięki jej propozycjom nasze potrawy będą równie smaczne, ale mniej kaloryczne. 

Magda GesslerŚwiąteczny zawijany makowiec z bakaliami to hit tej zimy. Poznaj przepis Magdy Gessler

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Cztery świąteczne przepisy Ewy Chodakowskiej - do 200 kalorii

Zupa grzybowa (zaledwie 65 kcal)

  • 50 gramów selera korzeniowego;
  • 20 gramów cebuli;
  • liść laurowy;
  • 50 gramów marchewki;
  • 15 gramów korzenia pietruszki;
  • garść (około 60 gramów) mieszanki suszonych grzybów;
  • pieprz mielony - wedle uznania;
  • szczypta białej soli.

Sposób przygotowania

Najpierw przez noc namocz grzyby w szklance wody. Następnego dnia przelej zawartość do garnka i dodaj 400 mililitrów wody oraz obrane i pokrojone warzywa. Zagotuj wywar, pod koniec dodaj przyprawy. 

Sałatka jarzynowa (195 kcal)

  • 50 gramów ziemniaków;
  • 80 gramów marchewki;
  • 27 gramów korzenia pietruszki;
  • jedno żółtko jaja kurzego;
  • 40 gramów kwaszonego ogórka;
  • 40 gramów jabłka.
  • 60 gramów jogurtu naturalnego o dwuprocentowej zawartości tłuszczu;
  • pieprz mielony do smaku;
  • szczypta białej soli;
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki;
  • 20 gramów cebuli.

Sposób przygotowania

Warzywa podstawowe (czyli trzy pierwsze składniki) ugotuj do miękkości. Następnie ostudź je, obierz i pokrój w kostkę. Potem dodaj pokrojony w kostkę kwaszony ogórek, ugotowane żółtko oraz pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszaj jogurt z poszatkowaną cebulą, natką pietruszki i przyprawami. Wymieszaj sos z sałatką i podawaj.

Robert MakłowiczRobert Makłowicz ma oryginalny przepis na pierogi z suszonymi śliwkami

Śledzik na słodko (192 kcal)

  • 70 gramów świeżego śledzia;
  • 20 gramów cebuli;
  • 30 gramów jabłka;
  • łyżeczka suszonych rodzynek bez cukru;
  • łyżeczka kopru ogrodowego;
  • łyżeczka oleju lnianego.

Sposób przygotowania

Opłucz rybę i dokładnie osusz, a następnie pokrój na kawałki i ułóż na plasterkach jabłka. Posyp śledzia plasterkami cebuli, koperkiem i skrop olejem. Przed podaniem trzymaj godzinę w lodówce, aby smaki się połączyły.

Dorsz pieczony (147 kcal)

  • łyżeczka oleju rzepakowego;
  • łyżeczka płatków migdałowych;
  • 20 gramów soku ze świeżej cytryny;
  • pieprz mielony do smaku;
  • 100 gramów świeżego dorsza pacyficznego.

Sposób przygotowania

Natrzyj dorsza olejem, przyprawami i posyp migdałami. Następnie piecz w piekarniku do miękkości. Gotową rybę przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.

Smacznego!

Więcej o: