• Link został skopiowany

Pasztet z buraków jest idealny na Wigilię. Polecamy ten według przepisu Anny Lewandowskiej

W Wigilię nasz stół obfituje w dania bezmięsne. Jeśli brakuje nam pomysłów na kolejne ciekawe potrawy zgodne z tradycją, koniecznie wypróbujmy ten prosty przepis Anny Lewandowskiej na pasztet z buraków.
Anna Lewandowska podała przepis na pasztet z buraka
Anna Lewandowska - Instagram, hpba.pl

Anna Lewandowska co roku przygotowuje na święta roślinny pasztet. Wśród kilku różnych propozycji, bardzo zaciekawił nas ten, przyrządzany z buraków. Przepis w kilu prostych krokach pomoże nam w wyczarowaniu smacznego dania, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej.

Zobacz wideo Świąteczna tarta wytrawna czy na słodko? Mamy propozycje na obydwie

Pasztet z buraków wg przepisu Anny Lewandowskiej

Pasztet według poniższego przepisu zachwyca aromatem przypraw i lekko słodkim posmakiem, który świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Potrawa smakuje jeszcze lepiej kolejnego dnia. Świetnie urozmaici nasze wigilijne menu. Nadaje się dla osób, które preferują kuchnię wegańską; wystarczy pominąć miód, a masło klarowane zastąpić masłem roślinnym.

Składniki

  • 200 gramów kaszy jaglanej;
  • 500 gramów buraków;
  • dwie białe cebule;
  • łyżka masła klarowanego;
  • trzy liście laurowe;
  • jedno duże jabłko;
  • trzy łyżki mąki kukurydzianej;
  • szczypta majeranku;
  • szczypta tymianku;
  • szczypta oregano;
  • dwie łyżki siemienia lnianego;
  • łyżka miodu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania

Przed gotowaniem przepłucz kaszę raz lub dwa razy pod bieżącą zimną wodą. Wtedy ugotuj ją według instrukcji na opakowani. Piecz buraki w łupinkach w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Wtedy obierz warzywa i zetrzyj na tarce. Pokrój drobno cebulę i podduś ją na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym razem z liściem laurowym. Potem dodaj pokrojone jabłko i duś jeszcze chwilę pod przykryciem. Następnie zblenduj wszystkie składniki, dopraw przyprawami. Wyłóż formę papierem do pieczenia, przelej masę na pasztet, a następnie piecz w 180 stopniach przez 45 minut.

Smacznego!

Więcej o: