Pasztet z buraków jest idealny na Wigilię. Polecamy ten według przepisu Anny Lewandowskiej

W Wigilię nasz stół obfituje w dania bezmięsne. Jeśli brakuje nam pomysłów na kolejne ciekawe potrawy zgodne z tradycją, koniecznie wypróbujmy ten prosty przepis Anny Lewandowskiej na pasztet z buraków.

Anna Lewandowska co roku przygotowuje na święta roślinny pasztet. Wśród kilku różnych propozycji, bardzo zaciekawił nas ten, przyrządzany z buraków. Przepis w kilu prostych krokach pomoże nam w wyczarowaniu smacznego dania, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej.

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na bezglutenowe pierniczkiAnna Lewandowska na święta proponuje bezglutenowe pierniki. Są pyszne!

Zobacz wideo Świąteczna tarta wytrawna czy na słodko? Mamy propozycje na obydwie

Pasztet z buraków wg przepisu Anny Lewandowskiej

Pasztet według poniższego przepisu zachwyca aromatem przypraw i lekko słodkim posmakiem, który świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Potrawa smakuje jeszcze lepiej kolejnego dnia. Świetnie urozmaici nasze wigilijne menu. Nadaje się dla osób, które preferują kuchnię wegańską; wystarczy pominąć miód, a masło klarowane zastąpić masłem roślinnym.

Składniki

  • 200 gramów kaszy jaglanej;
  • 500 gramów buraków;
  • dwie białe cebule;
  • łyżka masła klarowanego;
  • trzy liście laurowe;
  • jedno duże jabłko;
  • trzy łyżki mąki kukurydzianej;
  • szczypta majeranku;
  • szczypta tymianku;
  • szczypta oregano;
  • dwie łyżki siemienia lnianego;
  • łyżka miodu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania

Przed gotowaniem przepłucz kaszę raz lub dwa razy pod bieżącą zimną wodą. Wtedy ugotuj ją według instrukcji na opakowani. Piecz buraki w łupinkach w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Wtedy obierz warzywa i zetrzyj na tarce. Pokrój drobno cebulę i podduś ją na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym razem z liściem laurowym. Potem dodaj pokrojone jabłko i duś jeszcze chwilę pod przykryciem. Następnie zblenduj wszystkie składniki, dopraw przyprawami. Wyłóż formę papierem do pieczenia, przelej masę na pasztet, a następnie piecz w 180 stopniach przez 45 minut.

Ania Starmach podała przepis na ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe Ani Starmach. Pyszny, ekspresowy deser, który urozmaici świąteczne menu

Smacznego!

Więcej o: