Anna Lewandowska co roku przygotowuje na święta roślinny pasztet. Wśród kilku różnych propozycji, bardzo zaciekawił nas ten, przyrządzany z buraków. Przepis w kilu prostych krokach pomoże nam w wyczarowaniu smacznego dania, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej.
Pasztet według poniższego przepisu zachwyca aromatem przypraw i lekko słodkim posmakiem, który świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Potrawa smakuje jeszcze lepiej kolejnego dnia. Świetnie urozmaici nasze wigilijne menu. Nadaje się dla osób, które preferują kuchnię wegańską; wystarczy pominąć miód, a masło klarowane zastąpić masłem roślinnym.
Przed gotowaniem przepłucz kaszę raz lub dwa razy pod bieżącą zimną wodą. Wtedy ugotuj ją według instrukcji na opakowani. Piecz buraki w łupinkach w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Wtedy obierz warzywa i zetrzyj na tarce. Pokrój drobno cebulę i podduś ją na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym razem z liściem laurowym. Potem dodaj pokrojone jabłko i duś jeszcze chwilę pod przykryciem. Następnie zblenduj wszystkie składniki, dopraw przyprawami. Wyłóż formę papierem do pieczenia, przelej masę na pasztet, a następnie piecz w 180 stopniach przez 45 minut.
Smacznego!