Magda Gessler ma swój sprawdzony przepis na śledzia marynowanego w occie. Tej potrawy nie może zabraknąć w święta

Magda Gessler dobrze wie, jak komponować smaki, by potrawy zachwycały. Jednym z popisowych dań słynnej restauratorki w okresie świątecznym jest śledź marynowany w occie.

Magda Gessler zna się na smaku i aromacie potraw jak mało kto. Wśród przepisów restauratorki możemy znaleźć sposoby na potrawy, które świetnie sprawdzą się podczas świąt. Jednym z popisowych dań jest z pewnością śledź marynowany w occie. Przygotowanie go jest proste, a efekt - zaskakujący. Na świątecznym stole wręcz nie może zabraknąć śledzi w klasycznej wersji.

Zobacz wideo Magda Gessler zakręciła Kołem Plotka!

Magda Gessler ma sprawdzony przepis na śledzie marynowane w occie 

Aby przygotować śledzie według przepisu Magdy Gessler, potrzebować będziemy niewielu składników, które w połączeniu stworzą wyjątkową kompozycję.

Przepis Magdy Gessler na śledzie marynowane w occie - składniki:

  • 4 płaty śledziowe
  • 1,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu

Przepis Magdy Gessler na śledzie marynowane w occie - sposób przygotowania:

Śledzie marynowane w occie według pomysłu słynnej restauratorki są proste w przygotowaniu. Pamiętajmy jednak, by nie zostawiać tej potrawy na ostatnią chwilę, gdyż gotowe danie musi odstać swoje w lodówce. Jak przygotować popisowe danie Magdy Gessler?

Magda GesslerŚwiąteczny zawijany makowiec z bakaliami to hit tej zimy. Poznaj przepis Magdy Gessler

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet oraz przyprawy (oprócz dwóch łyżeczek cukru). Gotujemy do powstania zalewy octowej. Następnie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do wystudzenia. Cukier dodajemy po piętnastu minutach, po czym mieszamy. Śledzie kroimy w kostkę, cebulę w piórka - tak przygotowane układamy na przemian w słoiku. Zalewamy zimną zalewą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie z zalewy oraz olej. Zakręcony słoik umieszczamy w lodówce na co najmniej trzy dni. 

Więcej o: