Magda Gessler zna się na smaku i aromacie potraw jak mało kto. Wśród przepisów restauratorki możemy znaleźć sposoby na potrawy, które świetnie sprawdzą się podczas świąt. Jednym z popisowych dań jest z pewnością śledź marynowany w occie. Przygotowanie go jest proste, a efekt - zaskakujący. Na świątecznym stole wręcz nie może zabraknąć śledzi w klasycznej wersji.
Aby przygotować śledzie według przepisu Magdy Gessler, potrzebować będziemy niewielu składników, które w połączeniu stworzą wyjątkową kompozycję.
Przepis Magdy Gessler na śledzie marynowane w occie - składniki:
Przepis Magdy Gessler na śledzie marynowane w occie - sposób przygotowania:
Śledzie marynowane w occie według pomysłu słynnej restauratorki są proste w przygotowaniu. Pamiętajmy jednak, by nie zostawiać tej potrawy na ostatnią chwilę, gdyż gotowe danie musi odstać swoje w lodówce. Jak przygotować popisowe danie Magdy Gessler?
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet oraz przyprawy (oprócz dwóch łyżeczek cukru). Gotujemy do powstania zalewy octowej. Następnie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do wystudzenia. Cukier dodajemy po piętnastu minutach, po czym mieszamy. Śledzie kroimy w kostkę, cebulę w piórka - tak przygotowane układamy na przemian w słoiku. Zalewamy zimną zalewą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie z zalewy oraz olej. Zakręcony słoik umieszczamy w lodówce na co najmniej trzy dni.