Święta Bożego Narodzenia z pewnością nie mogą obejść się bez pierogów. Wiele osób stawia na tradycyjną wersję, czyli te z kapustą i grzybami. Jednak z czasem coraz więcej osób decyduje się na eksperymenty. Farsze z łososia, pstrąga czy soczewicy coraz częściej goszczą na naszych stołach. Jednak niezależnie od tego, jaki zrobimy farsz, najważniejszą częścią jest idealne ciasto, które nie rozleci się podczas gotowania. Takie właśnie ma Magda Gessler.
ZOBACZ TAKŻE:Magda Gessler ma swój sprawdzony przepis na śledzia marynowanego w occie. Tej potrawy nie może zabraknąć w święta
Co ważne, przepis jest niezwykle prosty i z pewnością każdy sobie z nim poradzi.
Składniki:
Z takich proporcji wyjdzie ok. 80 pierogów.
Sposób przygotowania:
Na początku należy dokładnie przesiać mąkę przez sitko. Następnie dodajemy sól i trochę wody. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy kolejną cześć i znowu mieszamy. Na końcu dodajemy ostatnią część wody. Ciasto dokładnie ugniatamy i tworzymy kulkę. Powinno być jednolitej konsystencji.
Po wygnieceniu ciasto należy odstawić na ok. 2-3 godziny.
Następnie sypiemy mąką na stolnicę i rozwałkowujemy na cienkie placki (mniej więcej o grubości 5 mm). Do wykrawania można użyć zwykłej szklanki, o średnicy takiej, jakiej chcemy zrobić pierogi.
Następnie dodajemy farsz i zalepiamy rogi. Najlepszym sposobem jest tworzenie tzw. warkoczyków, wtedy mamy pewność, że farsz nie wyleci podczas gotowania.
Smacznego!