Świąteczny zawijany makowiec z bakaliami to hit tej zimy. Poznaj przepis Magdy Gessler

Makowiec to ciasto, które co roku króluje na świątecznych stołach. Poniżej przedstawiamy przepis Magdy Gessler na zawijany makowiec z bakaliami. Spróbujecie swoich sił? Warto!

Magda Gessler doskonale wie, jak połączyć ze sobą konkretne składniki, by stworzyć kompozycję doskonałą. Restauratorka stawia na intensywność smaku oraz aromatu i chętnie wybiera naturalne produkty. Jednym z popisowych dań restauratorki na święta jest zawijany makowiec z bakaliami. 

Zobacz wideo Lara Gessler: Moja mama jest jak narkotyk, może uzależniać i fascynować. Trzeba rozważnie korzystać z jej rad, żeby całkowicie nie odlecieć

Przepis Magdy Gessler na świąteczny makowiec

Puszyste ciasto, pełne bakalii nadzienie makowe i lukier - tego w makowcu nie powinno zabraknąć. Jak przygotować świąteczne ciasto według przepisu Magdy Gessler? Oto sekrety znanej restauratorki.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mleka 3,2%
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 180 g masła
  • 4 żółtka
  • Laska wanilii
  • 0,5 kg maku
  • 10 jajek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 30 g skórki z pomarańczy
  • 10 ml amaretto

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Podgrzewamy pół szklanki mleka, by było delikatnie ciepłe. W miseczce rozcieramy drożdże i zalewamy przygotowanym mlekiem, po czym odstawiamy. W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem i wanilią. Do kolejnej miski przesiewamy mąkę. W rondelku roztapiamy 80 g masła i pozostawiamy do ostudzenia. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięte na mleku drożdże, żółtka z cukrem i wanilią oraz roztopione masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Gdy ciasto odchodzi od ręki, przekładamy je do czystej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 

Nadzienie makowe:

Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. Sparzamy mak, umieszczamy w rondelku i zalewamy dwiema szklankami gorącego mleka. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż mak będzie można rozetrzeć w palcach. Odcedzamy na gęstym sitku, studzimy i mielimy w maszynce na sicie do maku. Dodajemy kogel mogel z dziesięciu żółtek i mieszamy. Dodajemy 100 g masła, posiekane orzechy, rodzynki, amaretto i skórkę pomarańczową. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do przygotowanej masy.

Magda GesslerMagda Gessler na czułym filmiku z Neną tuż przed wylotem na wakacje

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt. Równomiernie nakładamy masę makową, wygładzamy i zawijamy ciasto w rulon. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy makowiec polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. 

Więcej o: