Zdolności gotowania oraz niezwykle wyczulonego zmysłu smaku Magdzie Gessler chyba nikt nie odmówi. Kobieta jest restauratorką i właścicielką kilku miejsc - szczególnie restauracji "U Fukiera", w której królują dania kuchni polskiej oraz południowoeuropejskiej czy też "Słodkiego Słonego" na Mokotowskiej i Klimczaka w Warszawie, gdzie kobieta karmi gości wyrobami cukierniczymi. Restauratorka dzieli się ogromną wiedzą na antenie TVN, gdzie wspiera początkujących kucharzy oraz plajtujące restauracje w programach "Masterchef" i "Kuchenne Rewolucje".
Magda Gessler jest tradycjonalistką, co można poczuć, a przede wszystkim posmakować w potrawach, które przygotowuje w autorskich restauracjach. Przepis na piernik Magdy Gessler jest równie tradycyjny i kryje się za nim rodzinna historia. Restauratorka mówi, że przepisu nauczyła się od mamy, która przygotowywała go dokładnie w ten sam sposób.
Składniki na zaprawę piernikową:
Wszystkie składniki należy razem wymieszać i wolno gotować. Gdy tylko zrobi się jednolita masa, zostawiamy ją do ostygnięcia.
Składniki na ciasto:
Białka należy ubić z cukrem i wymieszać z przygotowaną wcześniej zaprawą piernikową. Później należy dodać proszek do pieczenia, mąkę, skórkę pomarańczy i rodzynki. Całą masę przekładamy do blachy i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Ciasto prosto z piekarnika należy zostawić do ostygnięcia. Następnie kroimy je na pół i jedną część smarujemy powidłami śliwkowymi. Nakładamy na to drugą część i polewamy rozpuszczoną, gorzką czekoladą. Dodajemy cukier puder, śmietankę i masło. Smacznego!