Przepis Magdy Gessler na pyszny, świąteczny piernik. Nauczyła się go od mamy

Nadchodzące święta Bożego Narodzenia to idealna okazja, by podzielić się ponadczasowym przepisem Magdy Gessler na pyszny piernik. Nauczyła się go od mamy. Koniecznie spróbujcie!

Zdolności gotowania oraz niezwykle wyczulonego zmysłu smaku Magdzie Gessler chyba nikt nie odmówi. Kobieta jest restauratorką i właścicielką kilku miejsc - szczególnie restauracji "U Fukiera", w której królują dania kuchni polskiej oraz południowoeuropejskiej czy też "Słodkiego Słonego" na Mokotowskiej i Klimczaka w Warszawie, gdzie kobieta karmi gości wyrobami cukierniczymi. Restauratorka dzieli się ogromną wiedzą na antenie TVN, gdzie wspiera początkujących kucharzy oraz plajtujące restauracje w programach "Masterchef" i "Kuchenne Rewolucje".

Magda GesslerMagda Gessler sprzedaje zupę "U Fukiera" za złotówkę. "Magiczne okienko"

Przepis Magdy Gessler na pyszny, świąteczny piernik. Nauczyła się go od mamy

Magda Gessler jest tradycjonalistką, co można poczuć, a przede wszystkim posmakować w potrawach, które przygotowuje w autorskich restauracjach. Przepis na piernik Magdy Gessler jest równie tradycyjny i kryje się za nim rodzinna historia. Restauratorka mówi, że przepisu nauczyła się od mamy, która przygotowywała go dokładnie w ten sam sposób. 

Przepis na piernik Magdy Gessler

Składniki na zaprawę piernikową:

  • 100 g cukru
  • 20 g kakao
  • 100 ml wody
  • 200 g miodu
  • 20 g masła
  • przyprawy do piernika: 9 g goździków mielonych i 8 g cynamonu mielonego, imbiru mielonego oraz kardamonu mielonego

Wszystkie składniki należy razem wymieszać i wolno gotować. Gdy tylko zrobi się jednolita masa, zostawiamy ją do ostygnięcia.

'Masterchef'"MasterChef". Uczestniczka kazała jurorom podzielić się kotlecikiem. Podpadła. Kto wygrał program?

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki
  • 300 g cukru
  • 300 ml białka
  • 70 g rodzynek
  • 70 g orzechów włoskich
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g przesmażonej na maśle skórki pomarańczowej
  • powidła śliwkowe

Białka należy ubić z cukrem i wymieszać z przygotowaną wcześniej zaprawą piernikową. Później należy dodać proszek do pieczenia, mąkę, skórkę pomarańczy i rodzynki. Całą masę przekładamy do blachy i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Ciasto prosto z piekarnika należy zostawić do ostygnięcia. Następnie kroimy je na pół i jedną część smarujemy powidłami śliwkowymi. Nakładamy na to drugą część i polewamy rozpuszczoną, gorzką czekoladą. Dodajemy cukier puder, śmietankę i masło. Smacznego!

Zobacz wideo Biologiczne bzdury gwiazd