Robert Makłowicz ma swój oryginalny przepis na pierogi z suszonymi śliwkami. Tak powinny smakować święta

Robert Makłowicz to znany krytyk kulinarny, który doskonale wie, jak połączyć składniki, by stworzyć oryginalną kompozycję. Na jego świątecznym stole królują pierogi z suszonymi śliwkami. To danie z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Jak je przygotować?

Robert Makłowicz cieszy się ogromną popularnością. Zyskał ją za sprawą programów podróżniczo-kulinarnych, w których dał się poznać jako niezawodny krytyk. Swoją osobowością porwał tłumy, a wiedzą - zachęcił do zgłębiania tematów związanych zarówno z dalekimi podróżami, jak i z gotowaniem. 

Zobacz wideo Dlaczego pierogi ruskie są najlepsze i jak zareagują na wątróbkę? Cudzoziemcy próbują - zobaczcie, co z tego wyszło

Na smakach zna się jak mało kto i sam ma kilka ulubionych przepisów. Do faworytów z pewnością należą pierogi z suszonymi śliwkami, których wręcz nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przepis na to wyjątkowe danie Makłowicz udostępnił na swoim blogu.

Robert Makłowicz podzielił się przepisem na pierogi z suszonymi śliwkami. Jak je przygotować?

Zaproponowane przez słynnego krytyka kulinarnego danie nie wymaga wielu składników. Do przygotowania pierogów z suszonymi śliwkami będziemy potrzebować:

  • 300 g mąki
  • jajko
  • od 300 do 400 g suszonych śliwek
  • masło
  • śmietana
  • łyżka cukru
  • sól

Poniżej przedstawiamy sposób przygotowania świątecznej potrawy według Roberta Makłowicza. Popisowe danie dziennikarza nie należy do trudnych w przygotowaniu, jednak należy pamiętać o kilku rzeczach. 

Pierogi z suszonymi śliwkami - sposób przygotowania

Umyte śliwki moczymy przez całą dobę. Następnego dnia gotujemy suszone owoce i odcedzamy. W ten sposób uzyskamy wywar, który możemy wykorzystać do kompotu z suszu. Nas jednak interesują śliwki, które należy wydrylować, dodać do nich cukier i tak przygotowaną mieszankę rozetrzeć w misce. Aby wykonać ciasto na pierogi, zagniatamy je i wykrajamy niewielkie koła, z których powstaną nasze pierogi. Na cieście umieszczamy farsz, po czym dokładnie zalepiamy. Pierogi gotujemy. Możemy podawać polane stopionym masłem wraz z bułką tartą lub ze śmietaną i z cukrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.