Robert Makłowicz cieszy się ogromną popularnością. Zyskał ją za sprawą programów podróżniczo-kulinarnych, w których dał się poznać jako niezawodny krytyk. Swoją osobowością porwał tłumy, a wiedzą - zachęcił do zgłębiania tematów związanych zarówno z dalekimi podróżami, jak i z gotowaniem.
Na smakach zna się jak mało kto i sam ma kilka ulubionych przepisów. Do faworytów z pewnością należą pierogi z suszonymi śliwkami, których wręcz nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przepis na to wyjątkowe danie Makłowicz udostępnił na swoim blogu.
Zaproponowane przez słynnego krytyka kulinarnego danie nie wymaga wielu składników. Do przygotowania pierogów z suszonymi śliwkami będziemy potrzebować:
Poniżej przedstawiamy sposób przygotowania świątecznej potrawy według Roberta Makłowicza. Popisowe danie dziennikarza nie należy do trudnych w przygotowaniu, jednak należy pamiętać o kilku rzeczach.
Umyte śliwki moczymy przez całą dobę. Następnego dnia gotujemy suszone owoce i odcedzamy. W ten sposób uzyskamy wywar, który możemy wykorzystać do kompotu z suszu. Nas jednak interesują śliwki, które należy wydrylować, dodać do nich cukier i tak przygotowaną mieszankę rozetrzeć w misce. Aby wykonać ciasto na pierogi, zagniatamy je i wykrajamy niewielkie koła, z których powstaną nasze pierogi. Na cieście umieszczamy farsz, po czym dokładnie zalepiamy. Pierogi gotujemy. Możemy podawać polane stopionym masłem wraz z bułką tartą lub ze śmietaną i z cukrem.