Kasia Tusk jest autorką bloga "Make Life Easier", na którym dzieli się z czytelnikami sposobami na spokojne, szczęśliwe życie, piękne wnętrza oraz pyszne potrawy. W zeszłe święta córka premiera podzieliła się na blogu przepisem na idealne na święta ciasto korzenne z likierem.
Składniki:
Przepis Kasi Tusk na ciasto korzenne z likierem Screen blog: makelifeeasier.pl
Krem:
1. W jednym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę i przyprawy.
2. Jajka łączymy z cukrem, ale nie ubijamy. Dodajemy miód, roztopione masło, skórkę z pomarańczy, czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i likier. Całość wlewamy do suchych składników, jednocześnie delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do formy, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około godzinę.
3. W celu zrobienia kremu, masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy sok z cytryny i serek śmietankowy. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Krem schładzamy przez minimum godzinę w lodówce.
4. Ciasto podajemy z kremem i świeżą żurawiną. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.