Kasia Tusk wie, jak powinny smakować te święta. Jej przepis na ciasto korzenne z likierem to instagramowy hit

Kasia Tusk, autorka bloga "Make Life Easier", zdradziła przepis na swoje ulubione, świąteczne ciasto. To korzenny wypiek z likierem.

Kasia Tusk jest autorką bloga "Make Life Easier", na którym dzieli się z czytelnikami sposobami na spokojne, szczęśliwe życie, piękne wnętrza oraz pyszne potrawy. W zeszłe święta córka premiera podzieliła się na blogu przepisem na idealne na święta ciasto korzenne z likierem.

Kasia Tusk zostawiła telefon bez opieki Kasia Tusk zostawiła telefon bez opieki. Wystarczył moment, a w galerii pojawiły się niespodzianki

Przepis Kasi Tusk na ciasto korzenne z likierem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 2 kieliszki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu (można więcej) +  2 łyżeczki mielonego imbiru + 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej + 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu + 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 150 g roztopionego masła
  • skórka z 1 pomarańczy

Przepis Kasi Tusk na ciasto korzenne z likieremPrzepis Kasi Tusk na ciasto korzenne z likierem Screen blog: makelifeeasier.pl

Małgorzata i Donald Tuskowie Donald Tusk sprawił żonie prezent za 300 tys. złotych. Tak, za tyle można kupić mieszkanie

Krem:

  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie serka typu Philadelphia, ok. 150 g
  • do dekoracji: świeża żurawina
  • do posypania: cukier puder

Ciasto korzenne z likierem. Jak je zrobić?

1. W jednym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę i przyprawy.

2. Jajka łączymy z cukrem, ale nie ubijamy. Dodajemy miód, roztopione masło, skórkę z pomarańczy, czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i likier. Całość wlewamy do suchych składników, jednocześnie delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do formy, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około godzinę.

3. W celu zrobienia kremu, masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy sok z cytryny i serek śmietankowy. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Krem schładzamy przez minimum godzinę w lodówce.

4. Ciasto podajemy z kremem i świeżą żurawiną. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Zobacz wideo Kasia Tusk pokazała swoją biblioteczkę
Więcej o: