Czerwony barszcz wigilijny to z pewnością jedna z najpopularniejszych bożonarodzeniowych zup, które zjada się w prawie każdym domu. Idealny barszcz nie jest jednak łatwo zrobić. Potrawa wymaga zarówno dobrych składników, jak i zakwasu. Z pomocą idzie Magda Gessler, która zdradziła, jak sama gotuję tą jedną z najważniejszych wigilijnych potraw.
Jak zrobić zakwas na barszcz?
Na początek trzeba przygotować odpowiedni zakwas, który wzbogaci smak potrawy. Należy najpierw zagotować wodę z solą - mniej więcej 1 łyżeczkę na litr. W tym samym czasie kroimy buraki i czosnek. Następnie w wyznaczonym do tego garnku układamy buraki z czosnkiem i listem laurowym. Całość zlewamy wcześniej gotową wodą z solą, tzw. solanką. Dodajemy kromkę chleba na zakwasie i przykrywamy gazą bądź ściereczką. Całość należy zostawić na 4 lub 5 dni. Gotowy zakwas po przelaniu do butelki można przechowywać przez dwa tygodnie w lodówce.
Składniki na barszcz Magdy Gessler
Sposób przygotowania:
Na początku należy pokrojone buraki zalać zimną wodą. Następnie dodać pozostałe warzywa: seler, cebule. Kiedy warzywa będą miękkie, należy całość zalać zakwasem. Tutaj ważne jest by nie dolewać kiedy wywar się gotuje, bo barszcz może stracić pożądany. Gdy będzie już gotowy, nakładamy pokrojone jabłka na wierzch i odstawiamy potrawę na całą noc.
Następnego dnia ścieramy buraki na tarce i ponownie wrzucamy do barszczu. Jeśli chcemy, by był klarowny, należy przelać go przez sito.
Uwaga! Na samym końcu dodajemy czosnek i pieprz. Nie robimy tego wcześniej, bo potrawa mogłaby być gorzka.