Ania Starmach uwielbia układać świąteczne menu i dzielić się z najnowszymi pomysłami z fanami na Instagramie. Ciasto marchewkowe z roku na rok robi się coraz bardziej popularne. Aromat cynamonu i orzechów idealnie wpasowuje się w klimat świąt, a ciasto przygotujesz w kilku prostych krokach!
Jeżeli chcesz urozmaicić świąteczny stół o ciasto inne, niż tradycyjne makowiec i sernik, ciasto marchewkowe będzie idealnym pomysłem. Miękkie, wilgotne z aromatycznymi przyprawami zasmakuje największym łasuchom.
Składniki na ciasto marchewkowe:
Składniki na krem:
Przygotowanie:
Zacznij od wymieszania w dużej misce mąki z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj rózgą lub mikserem na wolnych obrotach olej, brązowy cukier, jajka i cukier waniliowy. Następnie połącz obie masy i dokładnie zamieszaj. Potem dosyp startą marchewkę oraz jabłko i ponownie wymieszaj składniki. Pokrój orzechy i dosyp je, razem z rodzynkami, do ciasta. Wysmaruj olejem dwie okrągłe formy (o średnicy 22-23 cm). Przelej masę do blaszek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Po tym czasie odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj krem; wymieszaj mikserem na niskich obrotach serek mascarpone z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i śmietanką. Połową powstałego kremu wysmaruj jeden krążek ciasta, przykryj je drugim i połóż resztę masy na wierzch. Na końcu udekoruj ciasto orzechami.
Smacznego!