• Link został skopiowany

Ciasto marchewkowe Ani Starmach. Pyszny, ekspresowy deser, który urozmaici świąteczne menu

W święta nie może zabraknąć ulubionych ciast. Pachnące, delikatne i kremowe ciasto marchewkowe Ani Starmach uzupełni świąteczny jadłospis.
Ania Starmach podała przepis na ciasto marchewkowe
Ania Starmach - Instagram

Ania Starmach uwielbia układać świąteczne menu i dzielić się z najnowszymi pomysłami z fanami na Instagramie. Ciasto marchewkowe z roku na rok robi się coraz bardziej popularne. Aromat cynamonu i orzechów idealnie wpasowuje się w klimat świąt, a ciasto przygotujesz w kilku prostych krokach!

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Ciasto marchewkowe wg przepisu Ani Starmach

Jeżeli chcesz urozmaicić świąteczny stół o ciasto inne, niż tradycyjne makowiec i sernik, ciasto marchewkowe będzie idealnym pomysłem. Miękkie, wilgotne z aromatycznymi przyprawami zasmakuje największym łasuchom.

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 250 gramów mąki;
  • 300 gramów startej marchewki (około pięciu sztuk);
  • 350 gramów brązowego cukru;
  • 300 mililitrów oleju rzepakowego;
  • cztery jajka;
  • obrane jabłko, starte na tarce;
  • garść rodzynek;
  • garść orzechów pekan;
  • garść orzechów włoskich;
  • łyżeczka cynamonu;
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • dwie łyżeczki cukru waniliowego;
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 250 gramów serka mascarpone;
  • 50 gramów cukru pudru;
  • 200 mililitrów śmietanki 30 procent;
  • łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Zacznij od wymieszania w dużej misce mąki z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj rózgą lub mikserem na wolnych obrotach olej, brązowy cukier, jajka i cukier waniliowy. Następnie połącz obie masy i dokładnie zamieszaj. Potem dosyp startą marchewkę oraz jabłko i ponownie wymieszaj składniki. Pokrój orzechy i dosyp je, razem z rodzynkami, do ciasta. Wysmaruj olejem dwie okrągłe formy (o średnicy 22-23 cm). Przelej masę do blaszek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Po tym czasie odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj krem; wymieszaj mikserem na niskich obrotach serek mascarpone z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i śmietanką. Połową powstałego kremu wysmaruj jeden krążek ciasta, przykryj je drugim i połóż resztę masy na wierzch. Na końcu udekoruj ciasto orzechami.

Smacznego!

Więcej o: