Królowa Elżbieta II jadła to samo śniadanie od lat. Jest wyjątkowo proste. Osobisty kucharz wyjawił sekret

Królowa Elżbieta II miała swoje kulinarne przyzwyczajenia, które kultywowała od lat. O nawykach żywieniowych monarchini opowiedział jej prywatny kucharz.

Kucharze rodziny królewskiej nigdy nie mieli łatwego zadania. Zaspokoić wysublimowane kubki smakowe królowej Elżbiety II z pewnością nie było tak łatwo. Monarchini miała przyzwyczajenia i ulubione potrawy, które musiały być przygotowane ze szczególną starannością. Z takim wyzwaniem mogli poradzić sobie tylko najwybitniejsi kuchmistrzowie. Jeden z nich opowiedział o kulinarnych przyzwyczajeniach brytyjskiej władczyni na YouTubie.

Zobacz wideo Królowa Elżbieta II opublikowała swojego pierwszego posta na Instagramie

Królowa Elżbieta II jadła to samo śniadanie od lat

Darren McGrady, który gotował dla królowej przez 15 lat, zdradził, że władczyni odkąd była małą dziewczynką, spożywała na śniadanie tzw. jam pennies. To nic innego jak małe kanapki o wielkości starej brytyjskiej monety posmarowane dżemem. Smarowidło zrobione było zazwyczaj ze świeżych truskawek zebranych z prywatnego ogrodu rodziny królewskiej. Wiemy także, że królowa zaczynała swój dzień o 7.30, a jako pierwszy posiłek obok kanapek z dżemem spożywała owsiankę i płatki zbożowe z jogurtem.

 

Obiad monarchini najczęściej składał się z talerza świeżych warzyw i grillowanej ryby lub kurczaka. Królowa była również miłośniczką brzoskwiń zerwanych z królewskiego ogrodu. O godzinie 16.00 piła herbatę i delektowała się przekąskami - cynamonowymi ciastkami z czekoladą lub tartą z owocami. McGrady zdradził również, że królowa była amatorką koktajlów z ginem. Jej ulubiony składał się z 1/3 alkoholu i 2/3 Sprite'a bądź lemoniady oraz zawierał cytrusy, truskawki, miętę, wiśnie, ogórki.

Co sądzicie o diecie królowej Elżbiety II?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.