• Link został skopiowany
Tylko u nas

Maciej Pela wyjawił przepis na placki ziemniaczane. Tylko nam zdradził, jak je robi

13 listopada obchodzimy Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tej okazji z redakcją Plotka przepisem na ten przysmak podzielił się Maciej Pela. Zaskoczył nas dwoma wersjami potrawy.
Maciej Pela wyjawił przepis na placki ziemniaczane. Tylko nam zdradził, jak je robi
Fot. Instagram/@maciek.pela, Arkadiusz Cichocki / Agencja Wyborcza.pl

Placki ziemniaczane są od wieków obecne w polskiej kuchni, a wielu Polaków sprzecza się na temat dodatków do tej potrawy. Niektórzy uwielbiają jeść je na słono - z gulaszem, a inni przepadają za wersją na słodko z cukrem. Z okazji Dnia Placków Ziemniaczanych Maciej Pela postanowił wyjawić nam, w jaki sposób przygotowuje to popularne danie. 

Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości

Dzień Placków Ziemniaczanych. Maciej Pela radzi, jak przygotować potrawę 

Jak podkreśla w rozmowie z Plotkiem Maciej Pela, sam lubi kombinować i jeśli chodzi o placki ziemniaczane, ma dwie wersje. "Oryginalne placki ziemniaczane robi się praktycznie z samych ziemniaków odciśniętych z nadmiaru wody, natomiast ja lubię kombinować, dzięki czemu mam dwie wersje placków ziemniaczanych na bazie jednego przepisu" - wyjawił. Co jest nam potrzebne? "1/2 kg ziemniaków - im bardziej mączne, tym lepiej. Kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej. Jedno jajko. Sól. Olej do smażenia" - wymienia tancerz. Ma on dwie opcje placków. "Wersja łagodna: gałka muszkatałowa do smaku. Wersja ostrzejsza: odrobina startego selera i pieprz" - precyzuje. 

Dalej tancerz instruuje, co trzeba zrobić. "Ziemniaki przecieramy na drobnych oczkach i odciskamy dokładnie z nadmiaru wody. Łączymy z mąką i jajkiem. Ważne, aby olej był bardzo dobrze rozgrzany - możemy to sprawdzić, kładąc na patelnię odrobinę ciasta. Nie polecam sprawdzać palcami" - zaznacza. 
"Formujemy cienkie placuszki i smażymy na złoto. Do wersji z gałką sprawdzą się podduszone pieczarki ze śmietaną i tymiankiem, natomiast wersja z selerem doskonale odnajdzie się w towarzystwie lekkiego sosu pomidorowego, warzywnego lub zwykłego kleksa kwaśnej śmietany" - dowiadujemy się od Macieja Peli. A wy? Na którą wersję byście się zdecydowali?

Maciej Pela uwielbia gotować, czym dzieli się z obserwatorami 

Na Instagramie Macieja Peli możemy zobaczyć nie tylko ujęcia z sali tanecznej czy treningów. Celebryta chętnie dzieli się nagraniami, na których przygotowuje posiłki oraz desery. Niedawno Pela gościł nawet w kuchni "Pytania na śniadanie". Tancerz w mediach społecznościowych pokazywał już, jak robi kotlety schabowe, placki z serka wiejskiego czy też deser marchewkowy. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: