• Link został skopiowany

"Habemus Top Chef - mamy werdykt". Pierwszym polskim "Top Chefem" został Argentyńczyk

Było ich czternastu, przez 12 tygodni zmagali się z wymyślnymi wyzwaniami stawianymi przez sędziów: Wojciecha Modesta Amaro, Ewę Wachowicz, Macieja Nowaka i Josepha Seeletso. Finałowa trójka: Ewa Malika Juchnowicz, Darek Kuźniak i Martin Gimenez Castro w środę, 27 listopada walczyli o tytuł "Top Chefa" i 100 tysięcy złotych.
Martin Gimenez Castro Martin Gimenez Castro mat. prasowe

"Habemus Top Chef"

"Habemus Top Chef" - zaczął szumnie Wojciech Modest Amaro, pierwszy w Polsce zdobywca prestiżowej gwiazdki Michelin oraz przewodniczący jury kulinarnego show Polsatu "Top Chef". Po tych słowach wstał i przekazał symboliczną statuetkę Martinowi Castro.

Martin Gimenez Castro i żona MartaScreen z Facebook.com

Martin Gimenez Castro pochodzi z Mendozy w Argentynie. Przez wiele lat pracował w Ameryce Południowej, potem przeniósł się na Florydę w USA. Gotując w hotelowej restauracji aspirującej do miana "najbardziej romantycznej na świecie", zaprzyjaźnił się z pracownicą kompleksu, Martą. Niebawem piękna blondynka skradła jego serce. Para wzięła ślub i przywitała na świecie pierwsze dziecko, córkę. 7 lat temu przenieśli się do Polski.

Ona jest dla mnie wszystkim, moim sercem - powiedział Martin. - Dla rodziny mógłbym poświęcić nawet gotowanie.

Martin Gimenez Castro Screen z Facebook.com

Razem z żoną prowadził restaurację Asador pod Warszawą. Potem pracował w knajpie Hoża by Mondovino. Jednak już na początku lutego - jak zdradził w rozmowie z nami po finale - otwiera nowy lokal w 5-gwiazdkowym hotelu w stolicy. Specjalność, oczywiście kuchnia argentyńska. Zwycięzca "Top Chefa" ma też już własny sklep mięsny, w którym można znaleźć najlepsze polskie mięsa i wędliny oraz wysokiej jakości oryginalne produkty hiszpańskie.

 Martin's Good Meat.

Gdy Martin Gimenez Castro usłyszał z ust Amaro werdykt, nie krył łez wzruszenia.

Najważniejszy jest dla mnie tytuł - mówił drżącym głosem.

Oprócz tytułu zwycięzca otrzymał też 100 000 złotych. Z jakim zadaniem musiał zmierzyć się kucharz, aby cieszyć się takimi nagrodami?

 

Darek Kuźniak Darek Kuźniak mat. prasowe

Zadanie

Program realizowany był na żywo. Jednak tylko częściowo. Finałowe zmagania kulinarne nakręcono wcześniej, a na uroczystej gali odtworzono nagranie. Publiczność w studio, która liczyła na gotowanie na scenie, srodze się rozczarowała. Jakie zadanie zaważyło na karierze pretendentów do tytułu "Top Chefa"?

Zawodnicy dostali 2 godziny na przygotowanie 5-daniowego menu degustacyjnego. Dodatkowym ułatwieniem była pomoc jednego z uczestników show, który nie doszedł do finału. Nazwiska wybranych przez siebie asystentów kucharze zapisywali na tabliczkach.

Nie wiem, czy dobrze napisałem -  powiedział, pokazując do kamery tabliczkę, Martin Castro.

Argentyńczyk wybrał Piotra Ślusarza (nazwisko stanowiące wyzwanie dla obcokrajowca napisał prawie bezbłędnie: Piotr Slusarz).

Jako jedyny, który odpadłem z tego programu, wezmę k*rwa udział w każdej konkurencji - zażartował Ślusarz.

Piotr Ślusarzmat. prasowe

Sylwia Sztanderamat. prasowe

Liliana Filipiakmat. prasowe

Malika poprosiła o pomoc Sylwię Sztanderę, a Darek Kuźniak zdecydował się na Lilianę Filipiak.

Skop chłopakom tyłki - dopingowała Wachowicz całkowicie sfeminizowaną drużyną.
Przygotuję fuzję smaków arabskich, polskich i francuskich. To będę cała ja. Stawiam na proste dania. Niektórzy - myślę o Darku - lubią sobie komplikować życie. Jak ktoś chce oglądać sztukę, niech idzie do galerii - odpowiedziała Malika.

darek kuźniak, martin castro, malika juchnowiczmat. prasowe

W menu wszystkich uczestników próżno było jednak szukać tych tzw. "prostych dań". Co przygotowali?

Malika Juchnowicz:

Mille-feuille z karmazynem i granatem, zupa grzybowa z gołąbkami z kaszy perłowej, sałatka owocowo-warzywna z cytrusami, tażin z cannelloni z cukinii, gruszka w czerwonym winie z czekoladą i anyżem

Darek Kuźniak:

Ostryga wędzona z pianą ogórkową, foie gras z musem jabłkowym, marchwią i mango , ozory z sosem chrzanowym  na sałacie, policzki wołowe z grzybami i quinoa i świat czekolady

Martin Gimenez Castro

Agnolotti (odmiana włoskich pierożków ravioli) z łososia z kawiorem i sosem śmietanowym z porem, grilowana ośmiornica z sałatką ziemniaczaną, polędwicę wołową faszerowaną foie gras i bazyliową panna cotta z kandyzowanymi owocami kumkwatu i dżemem pomidorowym

Malika Malika mat. prasowe

Serwis

Szefowie mieli 10 minut na sformułowanie menu, 2 godziny na jego przygotowanie. Po tym czasie, każde kolejne danie wydawali co 8 minut. Gdy tylko zanieśli talerze do degustacji jurorom, zabierali się do kończenia następnej potrawy. Nie brakowało nerwów i zamieszania z produktami.

Ktoś ma mini-bakłażany? Czy ktoś wziął mini-bakłażany - nawoływała Malika, nikt się jednak nie odzywał. - Darek, masz mini-bakłażany? - Dopytywała
Tak - odpowiedział dopiero po dłuższej chwili.
Ale jestem wkurzona z tym bakłażanem - mówiła pod nosem. - Wszystko jest inaczej niż chciałam.

Top chef jurymat. prasowe

Mimo ogromnego stresu, dania po raz pierwszy od początku trwania programu zebrały tyle pozytywnych ocen:

Takich ostryg nie jadłem w życiu - chwalił Kuźniaka Joseph Seeletso.
Dzikie węże, wodotryski - zachwycał się Maciej Nowak, krytyk kulinarny. - Piękny deser Malika. Mille-feuille był bardzo fajny, kruche ciasto i krem z karmazyna, wyśmienite. Martin, ta twoja uwznioślona ośmiornica, jak to zrobiłeś, to było cudowne! Darku, jesteś fighter smaku, gladiatorem kuchni. Chociaż z tymi rozmiarem porcji ozorków przesadziłeś. Te ozorki były stosem mięsa, co najwyżej taki potwór jak ja może zjeść wszystko.

top chef, jurymat. prasowe

Ciepłe słowo Ewa Wachowicz kierowała głównie pod adresem Maliki.

Bardzo mi się podobała wasza pewność działania w kuchni - mówiła do uczestniczki. -  Mężczyzn ocenia się po tym jaki mają potencjał, kobiety po tym co osiągnęły. Ty osiągnęłaś wszystko. Masz w sobie spokój i harmonię.

Na koniec Amaro złożył gratulacje dla wszystkich 14. uczestników, którzy gotowali w kuchni "Top Chefa".

Dziękuję wam i gratuluję odwagi. Jak coś się staje modne, mamy w naszym kraju wysyp ekspertów od wszystkiego. Wy nie kryliście się za anonimowymi hejtami, przyszliście i pokazaliście nam, jak gotujecie - mówił najlepszy polski chef kuchni.

Amaromat. prasowe

Polsat zapowiedział już start 2. edycji programu. Zgłoszenie, w którym musi znajdować się CV, film z autoprezentacją oraz 2 przepisy można nadsyłać na adres zgloszenia@topchef.com.pl.

Więcej o: