Magda Gessler zdradza przepis na idealną sałatkę jarzynową. Tego do niej nie dodawajcie

Magda Gessler podzieliła się przepisem na idealną sałatkę jarzynową. Radzi zrezygnować z jednego składnika, ale bez pozostałych się nie obejdziecie. Znamy jej sekret.

Magda Gessler jest jedną z najsłynniejszych restauratorek i kreatorek smaku w Polsce. Ma ona kilka restauracji, które cieszą się ogromną popularnością. Oprócz tego prowadzi własny format "Kuchenne rewolucje" i dzieli się autorskimi przepisami na różne dania. Tym razem zdradziła, jak przygotować idealną sałatkę jarzynową.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Magda Gessler zdradziła przepis na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa uchodzi w Polsce za nieodłączny elementem świątecznych posiłków, ale i jest częstym gościem podczas imprez okolicznościowych. Magda Gessler nieco urozmaiciła przepis, który ponoć jest jednym z najlepszych.

Potrzebne składniki:

  • dwa ziemniaki w mundurkach,
  • dwie duże marchewki,
  • jedna duża pietruszka,
  • pół dużego selera,
  • trzy ogórki kiszone,
  • ok. 15 grzybków marynowanych w occie (najlepiej kurek lub gąsek),
  • dwa jabłka,
  • trzy jajka na twardo,
  • puszka groszku konserwowego,
  • majonez, chrzan, ostra musztarda,
  • sól, świeżo zmielony pieprz, cukier.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotowaną marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki pokrój w równą kostkę. Następnie wrzuć je do miski.
  2. Ogórki odsącz i pokrojone dodaj do pozostałych warzyw.
  3. Całe grzybki i pokrojone w kostkę jabłka oraz jajka dorzuć do sałaki.
  4. Odsącz groszek i dodaj go. 
  5. W małej miseczce przygotuj sos. 3/4 słoika majonezu wymieszaj z dwiema łyżkami chrzanu i trzema łyżkami ostrej musztardy. Dopraw wedle uznania.
  6. Składniki i sos wymieszaj. Wierzch sałatki możesz wygładzić majonezem oraz ozdobić groszkiem lub koperkiem.
  7. Tak przygotowane danie przykryj folią i wstaw do lodówki.

Magda Gessler zdradza sekret idealnej sałatki jarzynowej

A jakie są tipy na perfekcyjną sałatkę jarzynową według Magdy Gessler? Przede wszystkim szczególną uwagę trzeba skupić na wyborze ziemniaków. Restauratorka stawia na te żółte i kleiste, zamiast mączystych. Warzywa warto ugotować na rosole - wydobędzie się z nich w ten sposób więcej aromatu. Główne skrzypce w potrawie grają ogórki oraz jabłka - nie żałujemy ich. Można również rozważyć dodanie kurek, co jest dość nieoczywistym rozwiązaniem. Jest jeden składnik, którego powinniśmy unikać. Chodzi o cebulę.

Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy - stwierdziła Magda Gessler.

Wypróbujecie przepis Magdy Gessler?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.