Czy to lokal przed "Kuchennymi rewolucjami"? Nie. To restauracja Magdy Gessler [PLOTEK EXCLUSIVE]

Magda Gessler od lat pomaga restauratorom uratować swój biznes. Widzowie "Kuchennych rewolucji" byli świadkami, jak m.in. wyciągała chusteczkę, by ocenić czystość siedzeń w lokalu lub kazała odsuwać lodówkę, by zobaczyć, co się dzieje w zakamarkach. Postanowiliśmy sprawdzić, jak sytuacja wygląda w jednej z restauracji, której pomysłodawczynią jest Magda Gessler. Okazuje się, że to lokal, który ma na szyldzie jej imię i nazwisko, sam powinien przejść rewolucję. Czysto nie jest.

Magda Gessler jest uważana za jedną z największych gwiazd TVN. Na pewno jest jedną z najlepiej zarabiających dla stacji. "Kuchenne rewolucje", których jest gospodynią od 13 lat, przynoszą co roku dochody sięgające kilkuset milionów złotych. W 2019 roku dom mediowy MullenLowe MediaHub przygotował raport, z którego wynikło, że Magda Gessler w poprzednim roku zarobiła dla TVN 232,9 mln złotych. Do tej pory powstało 25. sezonów i już wiadomo, że będzie kolejny. W ciągu tych lat restauratorka pomogła ponad 300 restauracjom. Gessler na oczach widzów ocenia stan lokalu, któremu ma pomóc. Ma kilka zasad, którymi się kieruje i za które jest często wyzywana przez pracowników miejsc, do których się udaje.

Zobacz: "Kuchenne rewolucje". Magda Gessler przerażona brudem. Tak źle dawno nie było

Postanowiłam więc odwiedzić jedną z restauracji, której pomysłodawczynią jest Magda Gessler, by sprawdzić, czy jest w niej tak, jak sama wymaga od innych. Wybrałam się więc do Polki, która znajduje się w Warszawie.

Zobacz wideo Nena jest przeurocza

Magda Gessler krytykuje restauratorów za brud. A jak to jest w jej lokalu?

Restauracja Magdy GesslerRestauracja Magdy Gessler Plotek Exclusive

Wejście do lokalu było bardzo ładnie ozdobione. Dekoracje są pozostałością po niedawno obchodzonych świętach Bożego Narodzenia. W to piątkowe popołudnie drzwi co chwila się otwierały, goście wychodzili i przychodzili kolejni. Po wejściu od razu rzuciła się w oczy wysłużona wycieraczka, a także stanowisko kelnera, przy którym sprawdza rezerwacje. Mebel jest odrapany, a w zakamarkach można dostrzec brud. Nie najczystsze są także poduchy, które znajdują się na siedziskach znajdujących się w głębi pomieszczenia.

Restauracja Magdy GesslerRestauracja Magdy Gessler Plotek Exclusive

Przed przyjściem do restauracji przeczytałam opinie, że czasami trzeba długo czekać na kelnera. Mnie się akurat poszczęściło, po kilku minutach miła pani zaprowadziła mnie i mojego partnera do stolika. Zanim siadłam, przeraził mnie widok obrusu. Biały materiał był poplamiony, co bez wątpienia od razu skrytykowałaby Magda Gessler, gdyby coś takiego zauważyła w lokalu, do którego by się udała z pomocą. Brudne były także stoły, można było dostrzec odbite dna szklanek. Zaobserwowałam, że wynika to z tego, że kelnerka nie przecierała na mokro blatu pomiędzy kolejnymi gośćmi.

Dalej nie było lepiej. Magda Gessler podczas "Kuchennych rewolucji" sporo uwagi poświęca karcie dań. Krytykuje, gdy ta jest wysłużona czy pobrudzona. W lokalu, który podpisywany jest jej nazwiskiem, jednak nie dba się o to, by takiej u siebie nie mieć. Na okładce widać wyraźnie plamy po napojach.

Restauracja Magdy GesslerRestauracja Magdy Gessler Plotek Exclusive

Bawiąc się nieco w "Kuchenne rewolucje", wyciągnęłam w pewnym momencie mokrą chusteczkę. Tak robi często Gessler, by ocenić czystość i krzeseł. I co się okazało? Że zebrałam sporą ilość kurzu. Wniosek jest jeden - czysto nie jest. Na to też zwrócili uwagę inni goście restauracji, którzy swoimi wrażeniami dzielą się w opiniach Google. Oto kilka przykładowych:

Spodziewałam się zupełnie czegoś innego. Myślałam, że (...) będzie czyściutko i że jedzenie będzie niezwykłe. Okazuje się jednak, że jest inaczej. Zacznę od tego, że w lokalu jest po prostu brudno. Kurzu z drzwi to nikt chyba od miesięcy nie wycierał... Szklanki popalcowane, na podłodze paprochy, a ściana, przy której siedzieliśmy, była ochlapana jakimś napojem.
Czystość restauracji pozastawia wiele do życzenia - wszędzie kurz i pajęczyny, karta, z którą gość wchodząc do restauracji ma pierwszą styczność również bardzo brudna...
Jedzenie bardzo dobre, natomiast jedna gwiazdka mniej za czystość. Niestety, ale wszędzie wręcz widać kurz, co nie robi dobrego pierwszego wrażenia. Poza tym nie mam zastrzeżeń - piszą internauci.

Brudno jest także w toaletach. W kątach widać zaschnięty kurz, najwyraźniej niezbyt często są tam czyszczone także kratki wentylacyjne. Jednak to, co mnie wręcz przeraziło, to stan pomieszczenia gospodarczego. Kantorek znajduje się tuż przy łazienkach, był otwarty, więc każdy mógł w tym dniu do niego zajrzeć. Wiedząc, że Magda Gessler jest wyczulona na to, by i w tych pomieszczeniach panował porządek, sprawdziłam, jak jest w Polce. Tu też podłoga od dłuższego czasu nie była czyszczona, do tego wypadała klamka. Zresztą zobaczcie zdjęcia, które znajdują się w galerii na górze strony.

Agnieszka Kotońska"Gogglebox". Agnieszka Kotońska przeszła ogromną metamorfozę

Magda Gessler krytykuje innych za jedzenie. A jak smakuje u niej?

No dobra, tyle o czystości w lokalu. Brudno jest, temu nie można zaprzeczyć. Nie wiem, jaki stan jest w kuchni, tam już się nie zapuszczałam. Jednak jeśli chodzi o potrawy, obsługa lokalu zadbała o to, by były pięknie podane. Jest kolorowo i estetycznie. Karta jest okrojona, tu restauratorka stosuje swoją zasadę, by nie było zbyt wielu potraw. Tanio jednak nie jest. Cena przystawki zaczyna się od 29 zł, dania głównego od 49.

Na początek zamówiliśmy bigos w chlebie za 39 zł, który był przepyszny, oraz placki ziemniaczane ze śmietaną za 35 zł. Byłam ciekawa, jak smakują, bowiem Gessler w "Kuchennych" przykłada wielką wagę do tej potrawy. Zawiodłam się. Były niedoprawione, a także zbyt przypieczone, przez co trudno się je kroiło. Jednak wszystko zrekompensowały dania główne. Pstrąga patroszonego w złocistej panierce podanego z ziemniakami w mundurkach w emulsji maślanej oraz z surówką z marchwi z nutą świeżej kolendry (65 zł) uznaliśmy za jednego z najlepszych, jakie jedliśmy do tej pory. Świetne były także żeberka BBQ pieczone, podane z ziemniakiem z masłem ziołowym w towarzystwie chrupiącej surówki z czerwonej kapusty (także 65 zł). Porcje były bardzo sycące, zrezygnowaliśmy więc z deseru (tu ceny wynoszą od 22 zł za lody do 24 za bezę).

Restauracja Magdy GesslerRestauracja Magdy Gessler Plotek Exclusive

Zapłaciliśmy w sumie 267 zł, w to wliczony jest z góry serwis w wysokości dziecięciu procent. Dużo czy mało? To już zostawiam waszej ocenie.

Magda GesslerTak wyglądają prawdziwe włosy Magdy Gessler. Burza bujnych blond loków? Oj nie

Wniosek jest jeden. W lokalu, pod którym podpisuje się Magda Gessler, nie do końca stosuje się jej rady. Jedzenie jest dobre, jednak na pewno powinna bardziej zadbać o czystość. Zwrócenie uwagi na brud nie jest czepialstwem, tylko nie najlepszy stan lokalu naprawdę rzuca się w oczy. A jednak, idąc do restauracji, która ma na szyldzie nazwisko najpopularniejszej restauratorki w Polsce, ma się nadzieję na to, że będzie tak, jak ona oczekuje tego od osób, które biorą udział w "Kuchennych rewolucjach".

Więcej o: