Sylwester u Mateusza Gesslera? Do wyboru aż trzy lokale. W warszawskiej Elektrowni Powiśle zapłacicie ponad 600 zł

Jak będzie wyglądał sylwester u Mateusza Gesslera? Menu dopracowane w każdym calu i muzyka na żywo. Za tę przyjemność trzeba będzie jednak sporo zapłacić.

Mateusz Gessler jest jednym z tych warszawskich restauratorów, który może poszczycić się posiadaniem lokali w najlepszych punktach w mieście. W Warszawie ma aż cztery restauracje, z czego w tym roku w aż trzech z nich zostanie zorganizowana kolacja sylwestrowa. Czego możemy spodziewać się w menu? Sprawdziliśmy dla was proponowane dania i zapowiadane atrakcje. Sprawdźcie też, jakie są przewidziane ceny na imprezie u gospodarza "Hell's Kitchen"

Zobacz wideo Magda Gessler zachwycona manierami wnuczki: Elegancka Nena

Dock19 by Mateusz Gessler. Menu inspirowane kuchnią europejsko-azjatycką

Restauracja Mateusza Gesslera Dock19 mieści się w Elektrowni Powiśle w Warszawie. Miejsce zostało po raz pierwszy otwarte w 2022 roku. Menu sylwestrowe skomponował Mateusz Gessler i Adam Kwil i jest inspirowane kuchnią europejsko-azjatycką.

W lokalu będzie także DJ, który do godziny trzeciej zadba o odpowiednią muzykę. Goście zostaną przywitani drinkiem. Do wyboru będą dwa: "Sour Claus", czyli wódka infuzowana mieszanką przypraw cytrusowogoździkowych z nutą migdałów i róży, lub równie kuszący "Be my tangerine" z ginem, Cointreau, białkiem jajka i świeżą mandarynką. Za udział w kolacji trzeba zapłacić 600 zł.

Goście będą mieli do wyboru zimną przystawkę, ciepłą przystawkę, zupę, danie główne i deser. Powitanie Nowego Roku odbędzie się na tarasie z kieliszkiem szampana. W sylwestrowym menu przygotowano także ofertę dodatkowo płatnych alkoholi, które będą doliczane do rachunku.

Jakich potraw mogą spodziewać się goście? Sprawdźcie menu poniżej. 

Zimna przystawka do wyboru

  • Carpaccio z wołowiny Wagyu
  • Marynowany tuńczyk Teriyaki
  • Sałatka azjatycka z cytrusami – vege

Ciepła przystawka do wyboru

  • Pierożki Wonton z przegrzebkami i dashi
  • Ravioli z gęsina i pigwa
  • Tarta ze szpinakiem i Gruyère - vege

Zupa do wyboru

  • Kremowy topinambur - vege
  • Zupa z raków

Danie główne do wyboru

  • Dziki łosoś w cieście francuskim
  • Medaliony z cielęciny mlecznej
  • Risotto z czarna trufla - vege

Deser do wyboru

  • Delicja z marakują
  • Ptyś z pistacjami

Restauracja Warszawski Sen by Mateusz Gessler. Imponujący bufet, a w tle aranżacje utworów jazz’owych i pop’owych

Warszawski sen to jedna z dwóch restauracji Mateusza Gesslera, które mieszczą się w warszawskiej Hali Koszyki. W tym miejscu zostanie zorganizowana elegancka kolacja, a gościom towarzyszyć będzie kwartet muzyczny z nowoczesnymi aranżacjami utworów jazzowych i popowych. Menu na 31 grudnia 2022 zostało skomponowane przez trzech szefów kuchni: Mateusza Gesslera, Roberta Kondziela i Adriana Rogozińskiego.

Goście zostaną przywitani drinkiem. Do wyboru będzie" Rossini", czyli wino musujące, truskawki i likier truskawkowy, lub "Americano" z Campari, Martini Rosso, wodą gazowaną i pomarańczą. Kolacja będzie miała formę bufetu i goście będą mieć spory wybór dań. Koszt kolacji to 500 zł. 

Przekąski

  • śledź w oleju lnianym
  • siekany tatar wołowy
  • ptysie z kozim serem z emulsją pomarańczową
  • ryba maślana z guacamole i kawiorem
  • śliwki w boczku z calvadosem
  • wellington z galaretką z palonego miodu
  • terrina z cukinii i kalafiora z konfiturą z moreli i chili
  • rostbef sous vide z tukiem
  • sałata rzymska z krabem królewskim
  • paella z owocami morza
  • pierożki z baraniną i pieczonymi jabłkami
  • linguine z truflą

Słodki bufet

  • sernik z białą czekoladą
  • beza truskawkowa
  • tort czekoladowy
  • crème brûlée

Dania główne

  • łosoś pieczony na hercie w całości
  • szynka pieczona z kością z sosem grzybowym
  • risotto z truflą w parmezanie

Dania gorące o północy

  • boeuf strogonow z szarymi kluskami
  • barszcz czerwony z kulebiakiem

Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler. Za kolację w Soho Factory zapłacicie 450 zł 

Warszawa Wschodnia to kolejna restauracja Mateusza Gesslera w stolicy. Lokal znajduje się w Soho Factory. 31 grudnia menu zostało przygotowane przez Mateusza Gesslera i Robeta Kondzielę, które zostanie zainicjowane powitalnym drinkiem "Kir Royal". W trakcie sylwestrowej nocy gościom towarzyszyć będzie duet muzyczny z nowoczesnymi aranżacjami utworów jazzowych i popowych. Dla każdego z gości przewidziane są trzy przystawki - zupa, danie główne i deser. W Warszawie Wschodniej zapłacimy z kolację sylwestrową najmniej, bo 450 zł. 

Przystawki (trzy do wyboru)

  • ceviche z troci fiordowej i avocado
  • kaczka suszona z foie gras
  • befsztyk tatarski z armaniakiem
  • eklerki pieczone z kozim serem i z figą
  • pierożki z gęsi z musem gruszkowym

Zupa do wyboru

  • zupa rybna a’la bouillbaisse
  • oxtail z zacierkami
  • grzybowa na wytrawnym bulionie

Dania główne do wyboru

  • kaczka pieczona z sosem śliwkowym
  • risotto z truflami
  • miętus pieczony z rakami
  • górka cielęca z borowikami

Deser do wyboru

  • mus czekoladowy z mango
  • tort bezowy z truskawkami
  • crêpes suzette

Na którą z trzech oferowanych przez Mateusza Gesslera kolacji wybralibyście się najchętniej? 

 
 

Zobacz też: "Milionerzy". Uczestnik pozwał twórców. Poszło o bułkę kajzerkę

Więcej o: