Babka cytrynowa według Meghan Markle to hit. Przepis idealnie nadaje się na święta wielkanocne

Meghan Markle również zabrała się za wypieki i postanowiła przygotować cytrynową babkę. Poniżej możecie zobaczyć przepis.

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a więc wszyscy powoli zaczynają przygotowania do tych ważnych dni. Za pieczenie zabrała się nawet była księżna - Meghan Markle. Żona księcia Harry'ego pochwaliła się, że wykonała cytrynową babkę z... oliwą oliwek. Jak ją zrobić? Jeden z przepisów na podobny wypiek jest bardzo prosty, a efekt zachwyca!

Agnieszka Woźniak-Starak w szortachAgnieszka Woźniak-Starak w szortach i kozakach. Świetna stylizacja

Zobacz wideo Wywiad Meghan i Harry'ego u Oprah Winfrey wstrząśnie rodziną królewską? Sekretny ślub, płeć drugiego dziecka i oskarżenia o rasizm

Przepis na cytrynową babkę od Meghan Markle

Choć dodanie oliwy z oliwek do słodkiego ciasta wiele osób dziwi, okazuje się, że jest to idealny sposób, by dodać masie delikatności i odpowiedniej wilgotności. Przepis ten pochodzi prosto z Włoch.

Składniki:

  • ¾ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 3 duże jajka 
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczka soli koszernej
  • szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu (opcjonalnie, ale bardzo dobre)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka: ekstraktu waniliowy, skórka z cytryny oraz soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej

Julia KamińskaFani dopytują Julię Kamińską o ciuch z planu "BrzydUli". Zdradziła, gdzie można go dostać

Wykonanie:

Na wstępie warto dodać, że wykonanie wymaga użycia tylko jednej miski.

Umieść ruszt na środku piekarnika i rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza. Wysmaruj formę tłuszczem lub wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, cukier, jajka, wanilię, sok z cytryny i mleko. Po połączeniu dodaj skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. Dodaj mąkę do połączenia masy i wszystko dokładnie wymieszaj.

Wlej przygotowane ciasto do formy i piecz przez 55-65 minut lub do momentu, aż wykałaczka wsadzona w ciasto będzie w większości czysta. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej (około 30 minut). Przed podaniem należy posypać delikatnie cukrem pudrem.

I koniec! Smacznego.