Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a więc wszyscy powoli zaczynają przygotowania do tych ważnych dni. Za pieczenie zabrała się nawet była księżna - Meghan Markle. Żona księcia Harry'ego pochwaliła się, że wykonała cytrynową babkę z... oliwą oliwek. Jak ją zrobić? Jeden z przepisów na podobny wypiek jest bardzo prosty, a efekt zachwyca!
Choć dodanie oliwy z oliwek do słodkiego ciasta wiele osób dziwi, okazuje się, że jest to idealny sposób, by dodać masie delikatności i odpowiedniej wilgotności. Przepis ten pochodzi prosto z Włoch.
Składniki:
Wykonanie:
Na wstępie warto dodać, że wykonanie wymaga użycia tylko jednej miski.
Umieść ruszt na środku piekarnika i rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza. Wysmaruj formę tłuszczem lub wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, cukier, jajka, wanilię, sok z cytryny i mleko. Po połączeniu dodaj skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. Dodaj mąkę do połączenia masy i wszystko dokładnie wymieszaj.
Wlej przygotowane ciasto do formy i piecz przez 55-65 minut lub do momentu, aż wykałaczka wsadzona w ciasto będzie w większości czysta. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej (około 30 minut). Przed podaniem należy posypać delikatnie cukrem pudrem.
I koniec! Smacznego.