"Top Chef. Gwiazdy od kuchni". Wachowicz do Pazury: Zazdrościmy Czarkowi. A nie Edycie? Zrobił rozkoszną laurkę dla żony

"Top Chef. Gwiazdy od kuchni" to po 6. edycjach zwykłego "Top Chefa" zupełnie nowa odsłona programu. Tym razem o nagrodę główną, czyli 100 tys. złotych walczą nie zawodowi kucharze, lecz gwiazdy. Co działo się w 1. odcinka

 " Top Chef . Gwiazdy od kuchni" okazało się miłym zaskoczeniem. Poprzednie edycje przyzwyczaiły nas do marsowego oblicza Wojciecha Modesta Amaro , krytycznego Macieja Nowaka i wymagającej Ewy Wachowicz . Okazało się jednak, że jurorzy mają też bardziej ludzką gwiazd. Dla kucharzy-amatorów byli zacznie bardziej wyrozumiali i oszczędni w uszczypliwościach. To jednak niejedyne zmiany.

Przyjemnie było obserwować kucharzy, którzy gotują na podobnym poziomie, co statystyczny widz. Vienio jako pasjonat kuchni tajskiej? Tomasz Oświęcimski jako specjalista od steków? W programie poznajemy też zupełnie nową twarz samych gwiazd, choć nie wszystkich.

Edyta Pazura zawsze podkreśla swoje przywiązanie do rodziny oraz fakt, że jest pełnoetatową mamą, dla której dobro męża i dzieci jest najważniejsze. W jej przypadku nie było więc zaskoczeniem, że swoje doświadczenie w kuchni zdobyła przede wszystkim jako karmicielka rodziny. Jej najbliżsi bardzo ją wspierali. Na lodówce powiesiła odciski dłoni swoich dzieci i przeuroczą laurkę od Cezarego Pazury. Na dwóch czerwonych serduszkach napisał:

Kocham  cię, jesteś najlepsza, ja też. Twój motywator - mężuś

Gwiazdy w tym odcinku miały przygotować swoje popisowe dania. Miały na to 60 min, a do dyspozycji spiżarnię wypchaną po brzegi oraz jako pomocników sześcioro Top Chefów, alias "czarnych aniołów" (jak ochrzcili ich uczestnicy), czyli zwycięzców poprzednich 6 edycji. Ciekawi jesteście, jakie dania to gwiazdorskie specialite de la maison? Śpieszymy z odpowiedzią. Oto co przygotowali uczestnicy:

  • Małgorzata Kalicińska - babka ziemniaczana 
  • Wróżbita Maciej - kofta wołowa z kuskusem
  • Anita Sokołowska - dorsz pod zieloną pierzynką 
  • Katarzyna Skrzynecka - łosoś w cieście francuskim i krem z ogórka
  • Bartosz Kurek - polędwiczki wieprzowe z kaparami
  • Andrzej Bachleda-Curuś - risotto z grzybami 
  • Tomasz Oświeciński - stek wołowy z puree z batatów i sałatką 
  • Piotr Galiński - tortilla ziemniaczana z sosem kurkowym
  • Rafał Maserak - pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą w szynce parmeńskiej
  • Edyta Pazura cielęcina z warzywami w imbirze
  • Olga Bończyk - łosoś karmelizowany z warzywami z chipsem ze skóry
  • Vienio - pattaya
  • Beata Oleszek - krokiet z grzybami 

Jeśli chodzi o to, komu poszło najlepiej, to jurorzy wyróżnili risotto Bachledy-Curusia.

Trochę niedoprawione, ale naprawdę szacunek - stwierdził Amaro. 

Pochwalono też danie pieśniarki z zespołu Jarzębina, czyli Beaty Oleszek oraz dorsza Anity Sokołowskiej i stek Tomasza Oświecińskiego:

Twój stek to było najlepsze danie dzisiejszego dnia - ocenił Amaro. 

Ciepłe słowa popłynęły też do Edyty Pazury. Początkowo wyraziste smaki jej dania zdziwiły Macieja Nowaka, który nie chciał uwierzyć, że dzieci mogą gustować w tak mocno doprawionych daniach. Wszyscy sędziowie byli jednak zadowoleni.

Moje dzieci są wychowane na warzywach, na owocach. Jedzą imbir, chili  - tłumaczyła Pazura.
Co mogę powiedzieć? Zazdrościmy Czarkowi - mówiła Ewa Wachowicz.

Choć jurorzy byli wyjątkowo serdeczni, to stres i tak dawał się we znaki uczestnikom. Dlatego w pierwszym odcinku dostali taryfę ulgową. Nikt nie wrócił do domu, jednak w przyszłym tygodniu jednak osoba pożegna się z programem. Kto? Będziecie oglądać?

ZI

 

 

 

 

 

 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.