Tydzień bez skandalu z Magdą Gessler w roli głównej byłby tygodniem straconym... Właśnie wybuchł kolejny!
Fundacja VIVA!, która walczy o ludzkie traktowanie zwierząt wyraźnie sprzeciwia się, by Gessler promowała w telewizji oraz serwowała w swoich restauracjach dania z foie gras.
Pani Gessler to osoba mająca ograniczoną wiedzę o dietach, mówiąca o wegetarianach, cyt. "Wegetarianizm traktuję jako rodzaj inwalidztwa, który ukrywa jakąś słabość czy strach, nie wiadomo przed czym." Pani Gessler najwyraźniej słabość myli z wrażliwością i empatią, a strach z niezgodą i walką z przejawami okrucieństwa cz łowieka wobec zwierząt. Okrucieństwa, które sama promuje... - grzmią przedstawiciele Fundacji.
Czym jest foie gras? To chora wątroba gęsi lub kaczki, która była karmiona na siłę kilka razy dziennie przez ok. 20-30 centymetrową metalową rurę, wprowadzaną poprzez gardło aż do żołądka. Aby zmusić organizm ptaka do wyprodukowania foie gras, musi on dostać dużą porcję kukurydzy w kilka sekund. Wątroba staje się wtedy prawie 10 razy większa niż normalna, a u ptaka rozwija się choroba - marskość wątroby.
Gessler serwuje u siebie w restauracjach na przykład parfait z wątróbek gęsich podane na różowym grapefruicie. Czy teraz restauratorka posłucha wolontariuszy fundacji i wycofa dania z foie gras z karty czy biznes (i podniebienie) wezmą górę?
pałacyk