Dziś o 20:35 na Polsacie finał pierwszej edycji "Top Chefa". Teoretycznie każdy z uczestników ma takie same szanse na główną nagrodę, decydować o zwycięstwie ma przecież talent kulinarny. Jednak rzadko kiedy bywa, żeby teoria pokrywała się z praktyką. Pierwsze ziarno niepokoju zasiała Ewa Wachowicz. Jurorka powiedziała nam:
Czy te słowa mogą oznaczać, że sędziowie mają swojego faworyta wśród finałowej trójki uczestników? Nasza czytelniczka uważa, że tak. Poinformowała nas, że członka jury i jednego z kucharzy łączy prywatna zażyłość.
Na uprzywilejowaną pozycję Darka w programie internauci wskazywali już wcześniej.
Screen z Plotek.pl
Nie można jednak Kuźniakowi odmówić talentu kulinarnego i charyzmy niezbędnej każdemu szefowi kuchni. Zbiera już owoce swoich zalet, nie dość, że walczy dziś w finale, to udało mu się znaleźć pracę. Gdy Darek przychodził do programu przedstawiał się jako "bezrobotnego kucharza". Teraz na swoim Facebooku umieścił miejsce zatrudnienia. Dań Kuźniaka można spróbować w restauracji L'Arc Varsovie.
Screen z Facebook.com
Screen z Facebook.com
Restauracja Kuźniaka szczyci się kuchnią francuską na wysokim poziomie
Od 4.11. serwowane są danie z autorskiego menu Kuźniaka. Tak wygląda sernik limonkowy:
Screen z Facebook.com
A tak creme brulee:
Screen z Facebook.com
Swoje umiejętności Kuźniak będzie mógł podszkolić na stażu w restauracji Wojciecha Modesta Amaro, który wygrał w jednym z odcinków.
Pretendentem do tytułu "pierwszego polskiego Top Chefa"jest także, pochodzący z Mendozy w Argentynie, Martin Gimenez Castro. Argentyńczyk przez pewien czas pracował na Florydzie w USA. To tam, w najbardziej romantyczniej restauracji świata poznał swoją przyszłą żonę Martę, Polkę.
Screen z Facebook.com
Screen z Facebook.com
Poświęcił ojczyznę. Dla rodziny przeprowadził się do Polski, gdzie nadal zajmuje się gastronomią. Razem z żoną prowadzi restaurację Asador na warszawskim Mokotowie. Specjalność, oczywiście kuchnia argentyńska.
Screen z Instagram.com
Screen z Facebook.com
To jednak nie wszystko. Martin Gimenez Castro ma również swój sklep mięsny
Screen z Facebook.com
Sądząc z Facebooka Martina, pasją kucharza jest też muzyka.
Screen z Facebook.com
O 100 tysięcy złotych walczy też Ewa Szyc-Juchnowicz, którą wszyscy nazywają jej arabskim imieniem - Malika. Uczestniczka urodziła się i przez pewien czas dorastała Algierii. Potem wróciła do Polski i studiowała romanistykę na Uniwersytecie Gdańskim, jednak to kuchnia okazała się jej największa pasją. Porzuciła pracę w zawodzie i zaczęła zdobywać doświadczenie, gotując w trójmiejskich restauracjach. Przełożeni ją chwalili, a ona upewniała się, że dobrze zrobiła wiążąc życie z gastronomią. Kamieniem milowym w karierze był udział w 2. edycji programu "Gotuj o wszystko", realizowanym w ramach "Dzień dobry TVN".
mat. prasowe
Obecnie Malika jest szefem kuchni w restauracji Malika w Gdyni.
Co można zjeść u Maliki?
http://restauracjamalika.pl/menu.html
http://restauracjamalika.pl/menu.html