• Link został skopiowany

Finał "Top Chef" już dzisiaj! Domyślamy się, kto może wygrać. Nasze źródło: Przyjaźni się z Modestem Amaro

Kto ma szansę wygrać "Top Chefa"?
Dariusz Kuźniak Dariusz Kuźniak mat. prasowe

Darek Kuźniak

Dziś o 20:35 na Polsacie finał pierwszej edycji "Top Chefa". Teoretycznie każdy z uczestników ma takie same szanse na główną nagrodę, decydować o zwycięstwie ma przecież talent kulinarny. Jednak rzadko kiedy bywa, żeby teoria pokrywała się z praktyką. Pierwsze ziarno niepokoju zasiała Ewa Wachowicz. Jurorka powiedziała nam:

Tylko cztery osoby wiedzą, kto ma szansę na wygraną.

Czy te słowa mogą oznaczać, że sędziowie mają swojego faworyta wśród finałowej trójki uczestników? Nasza czytelniczka uważa, że tak. Poinformowała nas, że członka jury i jednego z kucharzy łączy prywatna zażyłość.

Darek przyjaźni się z Modestem Amaro, bodajże razem chodzili do szkoły - pisze nasza czytelniczka - W środowisku kucharzy to mówi się o tym od dawna . Jeśli Kuźniak wygra program, to raczej nie będę zszokowana...

Na uprzywilejowaną pozycję Darka w programie internauci wskazywali już wcześniej.

 

Internauci krytykują Darka Kuźniaka, top chefScreen z Plotek.pl

 

 

Nie można jednak Kuźniakowi odmówić talentu kulinarnego i charyzmy niezbędnej każdemu szefowi kuchni. Zbiera już owoce swoich zalet, nie dość, że walczy dziś w finale, to udało mu się znaleźć pracę. Gdy Darek przychodził do programu przedstawiał się jako "bezrobotnego kucharza". Teraz na swoim Facebooku umieścił miejsce zatrudnienia. Dań Kuźniaka można spróbować w restauracji L'Arc Varsovie.

 

Darek KuźniakScreen z Facebook.com

Darek KuźniakScreen z Facebook.com

 

Restauracja Kuźniaka szczyci się kuchnią francuską na wysokim poziomie

W naszej restauracji elegancja i smak łączą się tworząc niepowtarzalny klimat każdego spotkania. Przysmakiem naszej restauracji jest świeży homar prosto z homarium, popijany najlepszym winem w mieście - czytamy na stronie restauracji.

Od 4.11. serwowane są danie z autorskiego menu Kuźniaka. Tak wygląda sernik limonkowy:

 

Sernik limonkowy, L'ArcScreen z Facebook.com

 

A tak creme brulee:

 

Creme Brulee, L'ArcScreen z Facebook.com

Swoje umiejętności Kuźniak będzie mógł podszkolić na stażu w restauracji Wojciecha Modesta Amaro, który wygrał w jednym z odcinków.

Martin Gimenez Castro Martin Gimenez Castro Screen z Facebook.com

Martin Gimenez Castro

Pretendentem do tytułu "pierwszego polskiego Top Chefa"jest także, pochodzący z Mendozy w Argentynie, Martin Gimenez Castro. Argentyńczyk przez pewien czas pracował na Florydzie w USA. To tam, w najbardziej romantyczniej restauracji świata poznał swoją przyszłą żonę Martę, Polkę.

Ona jest dla mnie wszystkim, moim sercem - powiedział Martin. - Dla rodziny mógłbym poświęcić nawet gotowanie.

Martin Gimenez Castro i żona MartaScreen z Facebook.com

Martin Gimenez Castro i żona MartaScreen z Facebook.com

 

Poświęcił ojczyznę. Dla rodziny przeprowadził się do Polski, gdzie nadal zajmuje się gastronomią. Razem z żoną prowadzi restaurację Asador na warszawskim Mokotowie. Specjalność, oczywiście kuchnia argentyńska.

 

Martin Gimenez Castro Screen z Instagram.com

Martin Gimenez Castro Screen z Facebook.com

To jednak nie wszystko. Martin Gimenez Castro ma również swój sklep mięsny

W ofercie duży wybór steków wołowych z bydła rasy Hereford w atrakcyjnych cenach prosto od producenta, selekcja najlepszych polskich mięs i wędlin oraz produkty hiszpańskie

Produkty flagowe: T-Bone steak/Stek z kością, Rostbef/New York Steak, Antrykot/Rib-Eye Steak, Cote de Boeuf/Antrykot z kością, Filet Mignon/ Polędwica argentyńska - czytamy na stronie.

 Martin's Good Meat.Screen z Facebook.com

Sądząc z Facebooka Martina, pasją kucharza jest też muzyka.

Martin CastroScreen z Facebook.com

 

 



Ewa Malika Szyc-Juchnowicz Ewa Malika Szyc-Juchnowicz Screen z Facebook.com

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz

O 100 tysięcy złotych walczy też Ewa Szyc-Juchnowicz, którą wszyscy nazywają jej arabskim imieniem - Malika. Uczestniczka urodziła się i przez pewien czas dorastała Algierii. Potem wróciła do Polski i studiowała romanistykę na Uniwersytecie Gdańskim, jednak to kuchnia okazała się jej największa pasją. Porzuciła pracę w zawodzie i zaczęła zdobywać doświadczenie, gotując w trójmiejskich restauracjach. Przełożeni ją chwalili, a ona upewniała się, że dobrze zrobiła wiążąc życie z gastronomią. Kamieniem milowym w karierze  był  udział w 2. edycji programu "Gotuj o wszystko", realizowanym w ramach "Dzień dobry TVN".

Ewa Malika Szyc-Juchnowiczmat. prasowe

Obecnie Malika jest szefem kuchni w restauracji Malika w Gdyni.

W restauracji królują potrawy krajów Afryki Północnej bazujące na mięsie (naturalnie z wyjątkiem wieprzowiny), rybach i owocach morza, tadżiny i kuskusy, które komponowane są przez Szefową Kuchni ze smaków, które towarzyszyły jej od dzieciństwa. Dania są bogate w smaki i aromaty przypraw i składników mało znanych i czasami trudno dostępnych w naszym regionie, ale jednocześnie wykorzystujące jako bazę lokalne i sezonowe produkty. Kolejną ważną pozycją w menu są dania z grilla lawowego, który nadaje potrawom wspaniały autentyczny dymny posmak, a kropką nad "i" jest kolonialna kuchnia Maghrebu, pod którą ukrywa się kuchnia francuska z takimi daniami jak pierś gołębia czy okoń morski z wanilią - czytamy na stronie lokalu.

Co można zjeść u Maliki?

 

Menu restauracji Malikahttp://restauracjamalika.pl/menu.html

Menu w restauracji Malikahttp://restauracjamalika.pl/menu.html

Więcej o: