Przepis na urodzinowe babeczki królowej Elżbiety II. Pałac Buckingham wyjawił sekret królewskich cukierników

Królowa Elżbieta II obchodzi swoje 94 urodziny. Z tej okazji rodzina królewska postanowiła podzielić się ze swoimi poddanymi przepisem na jej czekoladowe urodzinowe babeczki.

Elżbieta II 21 kwietnia kończy 94 lata. Z uwagi na obecne okoliczności, monarchini nie chce, by Brytyjczycy świętowali to wydarzenie. Jak już pisaliśmy, nie będzie salutowania, nie odbędzie się też Trooping the Colour. Dla swoich poddanych królowa ma jednak coś na osłodę.

Zobacz wideo Królowa Elżbieta II debiutuje na Instagramie.

Przepis na babeczki Elżbiety II

Z okazji urodzin królowej Elżbiety II na oficjalnym Instagramie rodziny królewskiej pojawił się bowiem przepis na czekoladowe babeczki. Receptura na te słodkości pochodzi od najlepszych królewskich cukierników:

Wszystkiego najlepszego dla Jej Wysokości! By celebrować urodziny królowej, dzielimy się przepisem na czekoladowe babeczki od królewskich cukierników - czytamy.
 

Podajemy przepis na królewskie czekoladowe babeczki:

Składniki na ok. 15 babeczek:

  • 15 g octu winnego
  • 300 ml mleka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 60 g masła (stopionego i schłodzonego)
  • 2 jajka
  • 50 ml ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki samorosnącej
  • 75 g kakao
  • 300 g cukru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków białej czekolady
  • papilotki do babeczek

Składniki na polewę:

  • 90 g mocnej ciemnej czekolady
  • 100 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • barwnik spożywczy (aby otrzymać różne kolory)

Przygotowanie spodu:

  • Rozgrzej piekarnik do 150 stopni
  • W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia
  • Wbij jaja do osobnego naczynia, dodaj ekstrakt z wanilii, stopione masło, olej, mleko i ocet. Wymieszaj
  • Powoli dodaj mokre składniki do suchych
  • Upewnij się, że uzyskana masa jest gładka
  • Dodaj wiórki czekoladowe (lub orzechy, suszone owoce)
  • Ułóż papilotki na tacy
  • Użyj metalowej łyżki, by równo podzielić masę
  • Piecz 15-18 minut, wyjmij z piekarnika, gdy będą złote i sprężyste w dotyku
  • Zostaw, by ostygły

Wykonanie polewy:

  • Ubij masło i cukier do gładkości
  • Dodaj stopioną czekoladę
  • Udekoruj babeczki

Zjedz na zdrowie królowej!