• Link został skopiowany
Tylko u nas

Świat huczy o kulinarnym wyborze Świątek. Włoski kucharz znalazł okoliczność łagodzącą

Iga Świątek pochwaliła się w sieci makaronem z truskawkami i wywołała burzliwą dyskusję na temat kulinarnego wyboru. Włoskie media nie zostawiły na polskiej tenisistce suchej nitki. Teraz głos w sprawie zabrał Matteo Brunetti.
Matteo Brunetti ocenił kulinarne wybory Igi Świątek
Matteo Brunetti ocenił kulinarne wybory Igi Świątek. Fot. KAPiF

Włoskie media były zszokowane ostatnią wypowiedzią Igi Świątek, która wyznała, że lubi jeść makaron z truskawkami. Tego dla niektórych ekspertów od włoskiej kuchni było za wiele. Niektórzy porównywali nawet kulinarne upodobania polskiej tenisistki do innych "przestępstw" na włoskiej kuchni, jak spożywanie pizzy z ananasem. Ze sprawą postanowiliśmy zwrócić się do kulinarnego eksperta, Matteo Brunetti

Zobacz wideo Doda miała sporo psychofanek? "Niestety"

Makaron z truskawkami to kulinarna tragedia? Brunetti nie ma złudzeń

W rozmowie z Plotkiem Matteo Brunetti przyznał, że w jego opinii makaron z truskawkami to "tragedia". Kucharz postanowił być jednak nieco bardziej wyrozumiały dla polskiej gwiazdy tenisa. Znalazł wręcz okoliczność łagodzącą. - Dla mnie, rodowitego Włocha, makaron z truskawkami to kulinarna tragedia. Trzeba jednak patrzeć na to, że w Polsce to letni klasyk i nie ma co wchodzić w smaki Polaków, dopóki nie psują włoskich świętości, nie dolewają śmietany do carbonary ani nie kładą ananasa na pizzę. Przyjmuję więc stanowisko Igi jako dowód, że latem w polskiej kuchni makaron rządzi się własnymi prawami. A poza tym Iga kocha tiramisu, co uznaję za okoliczność łagodzącą. Zjem więc ten makaron z truskawkami w ramach zgłębiania różnic kulinarnych, ale tylko jeśli Iga zaprosi mnie na ten specjał osobiście. Czekam na zaproszenie! - stwierdził Matteo Brunetti. 

Warto też dodać, co jest dość istotną sprawą, że truskawki są symbolem Wimbledonu, czyli turnieju, w którym obecnie gra Iga Świątek

Iga Świątek wywołała dyskusję swoim kulinarnym wyborem. "Kuchnia z koszmaru"

Warto dodać, że włoskie media nie były już tak wyrozumiałe dla Igi Świątek. "Corriere dello Sport" pisało wręcz o podawaniu truskawek w "nieakceptowalnej formie". Agencja Adnkronos zauważyła, że wypowiedź Świątek na temat połączenia truskawek z makaronem "wprawiła publiczność w osłupienie", a także, że to "kuchnia z koszmaru". Z kolei portal UbiTennis dodał, że kulinarne pomysły Igi Świątek mogą odwrócić teraz uwagę od wiecznej debaty o pizzy z ananasem. "Hawajska pizza jest zbyt heretycka, aby uznać ją za element włoskiej kuchni. Być może jednak od teraz dyskusja o pizzy zostanie na chwilę odłożona na bok, a w centrum uwagi znajdzie się inny kulinarny temat: makaron z truskawkami Igi Świątek" - czytamy. 

Więcej o: