Anna Lewandowska podała przepis na wielkanocnego mazurka daktylowo-czekoladowego. Pysznie i zdrowo!

Anna Lewandowska przygotowała dla fanów specjalny "Poradnik Wielkanocny", w którym znalazły się autorskie przepisy trenerki. My pokochaliśmy przepis na mazurka daktylowo-czekoladowego.

Anna Lewandowska już kolejny rok publikuje na swoim blogu zbiór kilkunastu przepisów na potrawy, które mogą znaleźć się na wielkanocnym stole. Oprócz wytrawnych dań, jak pasztety czy faszerowane, jaja w "Poradniku Wielkanocnym" znalazły się też receptury na zdrowe słodkości. I tak największą furorę robi mazurek daktylowo-czekoladowy. Wygląda obłędnie i jest prosty w przygotowaniu. 

Zobacz wideo Anna Lewandowska pokazała urocze nagranie Roberta i Laury

Mazurek daktylowo-czekoladowy Anny Lewandowskiej 

Mazurek, który na wielkanocny stół proponuje Anna Lewandowska nie zawiera cukru spożywczego. Słodycz dają za to dają daktyle i migdały. Trenerka poleca też mąki owsianą i ryżową zamiast tradycyjnej pszennej. Ciasto nadal jest więc kaloryczne, ale dużo zdrowsze od tradycyjnych wypieków. W komentarzach pod instagramowym postem, w którym znalazło się zdjęcie rzeczonego mazurka, fani zachwycają się. 

Boski.
Koniecznie muszę spróbować. 
Aniu, czekałam na taki przepis - czytamy.
 

By przygotować mazurka daktylowo-czekoladowego potrzebujesz: 

  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 ml syropu klonowego (możesz zastąpić go miodem) 
  • 80 mg masła klarowanego
  • szklanki daktyli
  • dwóch łyżek kakao
  • puszki mleczka kokosowego
  • kilku sztuk migdałów
  • kilku sztuk jagód goji
  • garści chipsów kokosowych

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzewa, wyłóż foremkę do pieczenia papierem do pieczenia. Wsyp do miski trzy rodzaje mąki, wymieszaj je z proszkiem do pieczenia. Dodaj syrop klonowy i masło klarowane. Zagnieść ciasto. Kiedy to będzie jędrne, przełóż je do formy i piecz około 15 minut. Następnie namoczyć daktyle we wrzątku. Po kilku minutach wyjmij je z wody i zbleduj z mleczkiem kokosowym, kakao i migdałami. Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż masę z daktyli. Udekoruj ciasto płatkami migdałów, jagodami goji i chipsami kokosowymi. 

To wszystko, smacznego! 

***

Plotek już drugi raz przyłącza się do zbiórki organizowanej przez Stowarzyszenie mali bracia Ubogich i zbiera na koszyczki wielkanocne dla seniorów. Wesprzyjmy starsze, samotne osoby. Liczy się każda złotówka!

Więcej o: