Anna Lewandowska już kolejny rok publikuje na swoim blogu zbiór kilkunastu przepisów na potrawy, które mogą znaleźć się na wielkanocnym stole. Oprócz wytrawnych dań, jak pasztety czy faszerowane, jaja w "Poradniku Wielkanocnym" znalazły się też receptury na zdrowe słodkości. I tak największą furorę robi mazurek daktylowo-czekoladowy. Wygląda obłędnie i jest prosty w przygotowaniu.
Mazurek, który na wielkanocny stół proponuje Anna Lewandowska nie zawiera cukru spożywczego. Słodycz dają za to dają daktyle i migdały. Trenerka poleca też mąki owsianą i ryżową zamiast tradycyjnej pszennej. Ciasto nadal jest więc kaloryczne, ale dużo zdrowsze od tradycyjnych wypieków. W komentarzach pod instagramowym postem, w którym znalazło się zdjęcie rzeczonego mazurka, fani zachwycają się.
Boski.
Koniecznie muszę spróbować.
Aniu, czekałam na taki przepis - czytamy.
By przygotować mazurka daktylowo-czekoladowego potrzebujesz:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzewa, wyłóż foremkę do pieczenia papierem do pieczenia. Wsyp do miski trzy rodzaje mąki, wymieszaj je z proszkiem do pieczenia. Dodaj syrop klonowy i masło klarowane. Zagnieść ciasto. Kiedy to będzie jędrne, przełóż je do formy i piecz około 15 minut. Następnie namoczyć daktyle we wrzątku. Po kilku minutach wyjmij je z wody i zbleduj z mleczkiem kokosowym, kakao i migdałami. Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż masę z daktyli. Udekoruj ciasto płatkami migdałów, jagodami goji i chipsami kokosowymi.
To wszystko, smacznego!
***
Plotek już drugi raz przyłącza się do zbiórki organizowanej przez Stowarzyszenie mali bracia Ubogich i zbiera na koszyczki wielkanocne dla seniorów. Wesprzyjmy starsze, samotne osoby. Liczy się każda złotówka!