Jamie Oliver zdradził przepis na świąteczną pieczeń. To nowa odsłona tradycyjnego brytyjskiego dania

W Wielkiej Brytanii 25 grudnia na stoły trafia zwykle bożonarodzeniowa pieczeń. Jamie Oliver podzielił się przepisem na swoją wariację na temat tej potrawy.

Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl

W polskiej kulturze istnieje wiele bezmięsnych potraw wigilijnych, typowych dla danego regionu. Jednak już w Boże Narodzenie każda rodzina ma swoje własne tradycje, jeśli chodzi o to, co trafia na świąteczny stół. Jednym z dań, które śmiało można podać gościom na bożonarodzeniowy obiad, jest propozycja brytyjskiego szefa kuchni. Serwis New Idea opublikował przepis Jamiego Olivera na pieczeń składającą się z wołowiny, boczku i kurczaka pieczonego w całości.

Zobacz wideo Mateusz Gessler chce być aktorem?

Mateusz Gessler, Jacek Fedorowicz, Kinga RusinSokół jest prawnukiem Stanisława Wyspiańskiego. Inne pokrewieństwa mogą zaskoczyć

Przepis Jamiego Olivera na świąteczną pieczeń

Jamie Oliver zasłynął jako gospodarz licznych programów telewizyjnych, w których występuje już od końca lat dziewięćdziesiątych. Na koncie ma także dziesiątki wydanych książek z przepisami, a dla wielu osób jest niedoścignionym autorytetem, jeśli chodzi o tradycyjną kuchnię brytyjską. Przepis na świąteczną pieczeń zaproponowany przez kucharza jest co prawda nieco czasochłonny i wymaga trochę wprawy, ale zdecydowanie jest wart uwagi.

Świąteczna pieczeń Jamiego Olivera - składniki

Do przygotowania potrawy potrzebne są:

  • trzy cebule,
  • 30 g niesolonego masła,
  • 30 g suszonej żurawiny,
  • cytryna,
  • 20 g szałwii,
  • 30 ml koniaku,
  • 300 g bułki tartej,
  • duże jajko od kury z wolnego wybiegu,
  • 1,2 kg boczku bez kości,
  • 1,5 kg kurczaka z wolnego wybiegu (w całości),
  • 20 g tymianku,
  • 1,2 kg górnej zrazowej części wołowiny bez kości, zwiniętej, związanej i nasmarowanej oliwą z oliwek.

Jennifer Lopez, Oprah WinfreyOprah Winfrey nie miała czego jeść, a Dolly Parton mieszkała w leśnej ruderze

Przygotowanie na dzień przed pieczeniem

Do przygotowania nadzienia obierz i cienko pokrój cebule, umieść je na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu, dopraw i podsmaż na sucho przez 15 minut, regularnie mieszając. Dodaj masło, żurawinę, drobno startą skórkę i sok z cytryny oraz pokrojone liście szałwii. Gotuj razem przez pięć minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj koniak, pozwól mu odparować, wyłącz ogień i zostaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie, dodaj bułkę tartą, jajko i wszystko razem dobrze zagnieć.

Ułóż dwa kawałki boczku skórą do dołu na czterech 60-centymetrowych kawałkach sznurka. Nałóż na nie połowę nadzienia, zwiń i zwiąż sznurkiem. Włóż pozostałe nadzienie do środka kurczaka przez jamę szyi, naciągnij skórę i zawiń pod spód. Dodaj do środka tymianek, zwiąż nogi kurczaka sznurkiem, złóż skrzydełka i zwiąż przez środek. Przykryj i włóż na noc do lodówki.

Następnego dnia

Wyjmij mięso z lodówki godzinę przed rozpoczęciem gotowania, natrzyj każdy kawałek łyżką oliwy z oliwek, dopraw pieprzem i solą. Nagrzej piekarnik do 90 stopni Celsjusza. Na dużej blasze ułóż samą wieprzowinę, włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut na środkowej półce. Następnie dodaj kurczaka i piecz kolejne 15 minut. Dodaj wołowinę, podlej mięso sosem, który już powinien znaleźć się na blasze i piecz przez godzinę.

Przełóż mięso na talerz, przykryj folią aluminiową i czystą ściereczką kuchenną, pozostaw na godzinę. Przed podaniem możesz podgrzać pustą blachę i zebrać z niej pozostały sos. Przed krojeniem mięsa usuń wszystkie sznurki.

Więcej o: