Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl
W polskiej kulturze istnieje wiele bezmięsnych potraw wigilijnych, typowych dla danego regionu. Jednak już w Boże Narodzenie każda rodzina ma swoje własne tradycje, jeśli chodzi o to, co trafia na świąteczny stół. Jednym z dań, które śmiało można podać gościom na bożonarodzeniowy obiad, jest propozycja brytyjskiego szefa kuchni. Serwis New Idea opublikował przepis Jamiego Olivera na pieczeń składającą się z wołowiny, boczku i kurczaka pieczonego w całości.
Jamie Oliver zasłynął jako gospodarz licznych programów telewizyjnych, w których występuje już od końca lat dziewięćdziesiątych. Na koncie ma także dziesiątki wydanych książek z przepisami, a dla wielu osób jest niedoścignionym autorytetem, jeśli chodzi o tradycyjną kuchnię brytyjską. Przepis na świąteczną pieczeń zaproponowany przez kucharza jest co prawda nieco czasochłonny i wymaga trochę wprawy, ale zdecydowanie jest wart uwagi.
Do przygotowania potrawy potrzebne są:
Do przygotowania nadzienia obierz i cienko pokrój cebule, umieść je na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu, dopraw i podsmaż na sucho przez 15 minut, regularnie mieszając. Dodaj masło, żurawinę, drobno startą skórkę i sok z cytryny oraz pokrojone liście szałwii. Gotuj razem przez pięć minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj koniak, pozwól mu odparować, wyłącz ogień i zostaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie, dodaj bułkę tartą, jajko i wszystko razem dobrze zagnieć.
Ułóż dwa kawałki boczku skórą do dołu na czterech 60-centymetrowych kawałkach sznurka. Nałóż na nie połowę nadzienia, zwiń i zwiąż sznurkiem. Włóż pozostałe nadzienie do środka kurczaka przez jamę szyi, naciągnij skórę i zawiń pod spód. Dodaj do środka tymianek, zwiąż nogi kurczaka sznurkiem, złóż skrzydełka i zwiąż przez środek. Przykryj i włóż na noc do lodówki.
Wyjmij mięso z lodówki godzinę przed rozpoczęciem gotowania, natrzyj każdy kawałek łyżką oliwy z oliwek, dopraw pieprzem i solą. Nagrzej piekarnik do 90 stopni Celsjusza. Na dużej blasze ułóż samą wieprzowinę, włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut na środkowej półce. Następnie dodaj kurczaka i piecz kolejne 15 minut. Dodaj wołowinę, podlej mięso sosem, który już powinien znaleźć się na blasze i piecz przez godzinę.
Przełóż mięso na talerz, przykryj folią aluminiową i czystą ściereczką kuchenną, pozostaw na godzinę. Przed podaniem możesz podgrzać pustą blachę i zebrać z niej pozostały sos. Przed krojeniem mięsa usuń wszystkie sznurki.