Przepis na żurek Magdy Gessler - łatwy i szybki

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, zaś żurek jest tego święta nieodłączną częścią. Poznajcie przepis na idealny żurek według Magdy Gessler.

Dla tych, którzy uwielbiają tradycję i tym samym co roku sami gotują żurek, mamy wręcz idealny przepis według mistrzyni kuchni Magdy Gessler. Co więcej, jest on prosty w wykonaniu i przepyszny.

Zobacz wideo Magda Gessler zakręciła Kołem Plotka!

Przepis na żurek Magdy Gessler

Idealny żurek musi być odrobinę kwaśny, świetnie doprawiony i trochę tłusty, choć jednocześnie lekki. Z jajkiem, białą kiełbasą i chrzanem. Taki właśnie jest żurek Magdy Gessler, na który przepis możecie zobaczyć poniżej:

Składniki na żurek Magdy Gessler

  • 350 g mąki razowej
  • 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 prawdziwków
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 300 g białej kiełbasy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • chrzan (opcjonalnie)

Żurek Magdy Gessler wykonanie

Przygotowanie należy rozpocząć od zakwasu na żur. Do dużego garnka wsypać mąkę i zalać ją taką ilością wrzącej wody, aż masa będzie gładka. Dolać pozostałą wodę i dodać 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykryć i obwiązać gazą. Zostawić na 3 dni w ciepłe miejsce, a po 3 dniach zakwas przerzedzić.

Prawdziwki pokroić i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Zalać bulionem i gotować aż grzyby będą miękkie. Dodać zakwas na żur, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz szczyptę majeranku. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie dodać chrzan do smaku.

Jajka ugotować na twardo, kiełbasę parzyć około 20 minut. Kiełbasę i jajka pokroić na ćwiartki.

Żurek podawać z jajkiem i kiełbasą. Można posypać natką pietruszki.

Smacznego!

BO