Dla tych, którzy uwielbiają tradycję i tym samym co roku sami gotują żurek, mamy wręcz idealny przepis według mistrzyni kuchni Magdy Gessler. Co więcej, jest on prosty w wykonaniu i przepyszny.
Idealny żurek musi być odrobinę kwaśny, świetnie doprawiony i trochę tłusty, choć jednocześnie lekki. Z jajkiem, białą kiełbasą i chrzanem. Taki właśnie jest żurek Magdy Gessler, na który przepis możecie zobaczyć poniżej:
Przygotowanie należy rozpocząć od zakwasu na żur. Do dużego garnka wsypać mąkę i zalać ją taką ilością wrzącej wody, aż masa będzie gładka. Dolać pozostałą wodę i dodać 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykryć i obwiązać gazą. Zostawić na 3 dni w ciepłe miejsce, a po 3 dniach zakwas przerzedzić.
Prawdziwki pokroić i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Zalać bulionem i gotować aż grzyby będą miękkie. Dodać zakwas na żur, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz szczyptę majeranku. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie dodać chrzan do smaku.
Jajka ugotować na twardo, kiełbasę parzyć około 20 minut. Kiełbasę i jajka pokroić na ćwiartki.
Żurek podawać z jajkiem i kiełbasą. Można posypać natką pietruszki.
Smacznego!
BO
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Gabriel z "Rolnik szuka żony" dobrze wiedział, czego chce. Długo nie czekał z decyzją
Kassin nie gryzł się w język po przemowie Kaczorowskiej. Tylko nam ujawnił kulisy. "Budowali mur"
Kaczorowska w ostatniej chwili odwołała udział w programie. Znamy stanowisko menedżera kabaretu
Bez ceregieli sparodiował zachowanie Kaczorowskiej w "Tańcu z gwiazdami". Nagranie podbija sieć
Fani martwią się o Żebrowskich. Na profilu właśnie pojawiła się nowa relacja
Kaczorowska zaliczyła wizerunkową katastrofę? Ekspertka tylko u nas zdradza, czego widzowie jej nie wybaczą
Kaczorowska zaskoczyła Polsat. Odwołała swój udział w popularnym programie
Smutna prawda o karierze Artura Barcisia. Z goryczą mówi, co się stało po "Ranczu"
Żebrowska przekazała doniesienia przed uderzeniem huraganu na Jamajce. "Boimy się o naszą rodzinę"