• Link został skopiowany

Anna Lewandowska ma swój patent na makowca. Na jego widok aż ślinka cieknie

Anna Lewandowska pochwaliła się niedawno tym, jak przyrządza jedno z tradycyjnych ciast serwowanych na wigilijnym stole. Jej przepis na makowca robi wrażenie.
Anna Lewandowska ma swój patent na makowca. Na jego widok aż ślinka cieknie
Anna Lewandowska ma swój patent na makowca. Na jego widok aż ślinka cieknie | fot. instagram/annalewandowska

Anna Lewandowska od lat namawia swoich fanów do zdrowego trybu życia. W tym temacie wydała już kilka książek, nie wspominając o popularnych nagraniach z treningami. Prowadzi też bloga, na którym chętnie pokazuje nie tylko nowe przepisy, ale "odchudzone" i alternatywne wersje znanych wszystkim dań. Nie boi się rzucać nawet w najbardziej niebezpieczne tereny, jak tradycyjne polskie potrawy. Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia trenerka pochwaliła się z internautami swoim sposobem na lekki i smaczny makowiec. 

Zobacz wideo Przepis na domowe ciasteczka

Anna Lewandowska ma patent na makowiec. Tak odmieniła tradycyjne ciasto

Makowiec na polskich stołach gości od lat. W wielu domach jest nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Tak, jak w przypadku większości tradycyjnych potraw, niemal każdy ma własny przepis na to wyjątkowe ciasto, które różnią się od siebie jakimiś drobiazgami. Ostateczny jego wygląd jest prawie zawsze taki sam: rolada z ciasta drożdżowego wypełniona aromatyczną masą z maku, suszonych owoców, miodu i orzechów. Anna Lewandowska na blogu zdradziła, jak u niej przygotowuje się ten deser. 

Trenerka na starcie zdradza, że wbrew pozorom makowiec może dostarczyć organizmowi wiele dobroci. Tłumaczy, że mak jest doskonałym źródłem, chociażby witaminy E czy witamin z grupy B. Zawiera też sporo błonnika. Trzeba jednak wymienić kilka składników, aby stworzyć ze słodkiego ciasta zdrowy posiłek. 

Makowiec Anny Lewandowskiej
Makowiec Anny Lewandowskiejfot. instagram/annalewandowska

Anna Lewandowska zdradza przepis na makowca. To zdrowszy odpowiednik znanego deseru

Składniki:

  • 250 g mielonego maku
  • 1 ½ szklanki mleka roślinnego
  • 6 jajek
  • szczypta soli morskiej
  • 150 g masła klarowanego
  • 150 g cukru kokosowego
  • 400 g jabłek
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki gryczanej (lub 6 łyżek samej mąki gryczanej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wanilii
  • 2 garście rodzynek
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 garść płatków migdałów

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw przygotuj masę. Sparz ziarenka i przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. Następnie gotuj go z mlekiem roślinnym przez 30 minut. Po wystygnięciu zmiel go w malakserze. 
  2. Ubij białka jaj na sztywną pianę. Pomoże dodanie szczypty soli. Potem wymieszaj masło z cukrem kokosowym, żółtkami oraz wanilią. Zetrzyj jabłka na tarce (średnie oczka). Połącz to z masą makową. 
  3. Do gotowej masy dosyp mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj również sparzone wcześniej rodzynki. Na koniec wlej syrop z agawy. Całość wymieszaj i przelej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Po wyjęciu możesz udekorować je według uznania np. rozpuszczoną czekoladą i płatkami migdałów. Smacznego!
Więcej o: