Anna Lewandowska pochwaliła się niedawno tym, jak przyrządza jedno z tradycyjnych ciast serwowanych na wigilijnym stole. Jej przepis na makowca robi wrażenie.
Anna Lewandowska ma swój patent na makowca. Na jego widok aż ślinka cieknie | fot. instagram/annalewandowska
REKLAMA
REKLAMA
Anna Lewandowska od lat namawia swoich fanów do zdrowego trybu życia. W tym temacie wydała już kilka książek, nie wspominając o popularnych nagraniach z treningami. Prowadzi też bloga, na którym chętnie pokazuje nie tylko nowe przepisy, ale "odchudzone" i alternatywne wersje znanych wszystkim dań. Nie boi się rzucać nawet w najbardziej niebezpieczne tereny, jak tradycyjne polskie potrawy. Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia trenerka pochwaliła się z internautami swoim sposobem na lekki i smaczny makowiec.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na domowe ciasteczka
Anna Lewandowska ma patent na makowiec. Tak odmieniła tradycyjne ciasto
Makowiec na polskich stołach gości od lat. W wielu domach jest nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Tak, jak w przypadku większości tradycyjnych potraw, niemal każdy ma własny przepis na to wyjątkowe ciasto, które różnią się od siebie jakimiś drobiazgami. Ostateczny jego wygląd jest prawie zawsze taki sam: rolada z ciasta drożdżowego wypełniona aromatyczną masą z maku, suszonych owoców, miodu i orzechów. Anna Lewandowska na blogu zdradziła, jak u niej przygotowuje się ten deser.
Trenerka na starcie zdradza, że wbrew pozorom makowiec może dostarczyć organizmowi wiele dobroci. Tłumaczy, że mak jest doskonałym źródłem, chociażby witaminy E czy witamin z grupy B. Zawiera też sporo błonnika. Trzeba jednak wymienić kilka składników, aby stworzyć ze słodkiego ciasta zdrowy posiłek.
Makowiec Anny Lewandowskiejfot. instagram/annalewandowska
Anna Lewandowska zdradza przepis na makowca. To zdrowszy odpowiednik znanego deseru
Składniki:
250 g mielonego maku
1 ½ szklanki mleka roślinnego
6 jajek
szczypta soli morskiej
150 g masła klarowanego
150 g cukru kokosowego
400 g jabłek
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki gryczanej (lub 6 łyżek samej mąki gryczanej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta wanilii
2 garście rodzynek
4 łyżki syropu z agawy
1 tabliczka czekolady
1 garść płatków migdałów
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj masę. Sparz ziarenka i przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. Następnie gotuj go z mlekiem roślinnym przez 30 minut. Po wystygnięciu zmiel go w malakserze.
Ubij białka jaj na sztywną pianę. Pomoże dodanie szczypty soli. Potem wymieszaj masło z cukrem kokosowym, żółtkami oraz wanilią. Zetrzyj jabłka na tarce (średnie oczka). Połącz to z masą makową.
Do gotowej masy dosyp mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj również sparzone wcześniej rodzynki. Na koniec wlej syrop z agawy. Całość wymieszaj i przelej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Po wyjęciu możesz udekorować je według uznania np. rozpuszczoną czekoladą i płatkami migdałów. Smacznego!