Zaczynała od uprawiania cebuli. Dziś jest na liście najbogatszych Polek. Wyprzedza ją tylko Dominika Kulczyk

Barbara Komorowska i jej mąż Zbigniew Komorowski mają głowę do interesów. Ich historia nawiązuje do amerykańskiego sloganu - od pucybuta do milionera. Z tą różnicą, że Komorowscy nie zaczynali od pastowania butów, ale uprawy cebuli.

O Barbarze Komorowskiej nie słyszało wiele osób. To zaskakujące, bo według rankingu "Wprostu" z 2022 roku była drugą najzamożniejszą Polką. Według ustaleń tygodnika jej majątek wynosił 2,2 mld złotych. Bogatsza od Komorowskiej jest tylko Dominika Kulczyk (jej majątek oszacowano na 8,3 mld złotych), która chętnie udziela się medialnie. Co wiemy o Barbarze Komorowskiej?

Zobacz wideo Joanna Przetakiewicz opowiada, jak poznała Jana Kulczyka [PLOTKERSI EKSTRA]

Kim jest druga najbogatsza Polka?

Barbara Komorowska jest niezwykle tajemniczą osobą. Wiadomo, że jest żoną Zbigniewa Komorowskiego, który w latach 1991–1997 był senatorem, a później od 2001 do 2005 roku posłem. Komorowscy są właścicielami jednej z największych firm spożywczych w Polsce - Bakomy. Warto w tym miejscu podkreślić, że większość udziałów należy do Barbary Komorowskiej. Co ciekawe nazwa koncernu jest akronimem od pierwszych liter imienia i nazwiska jej właścicielki. Bakoma jest częścią grupy BZK Group (nazwa BZK również pochodzi od inicjałów właścicieli grupy).

W jej skład wchodzą jeszcze spółki: Komagra (największy w Polsce producent oleju rzepakowego), Polskie Młyny (producent mąki), Bioagra i Bioagra-Oil (producenci biopaliw) oraz BZK Alco - która zajmuje się produkcją wódek.

Kobieta nie pokazuje się publicznie, zajrzeliśmy jednak na stronę Krajowego Rejestru Sądowego, gdzie dowiedzieliśmy się, że Komorowska urodziła się w 1948 roku. Wiadomo też, że studiowała w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Od uprawy cebuli do milionerki

Co ciekawe, nim Komorowska stała się właścicielką polskiego imperium spożywczego, w latach 70., jak podaje portal businessinsider.com, wraz z mężem uprawiała cebulę. 

Warzywo suszyli, marynowali i sprzedawali. Później zajęli się również uprawą jabłek, które pod koniec lat 80. trafiały do Niemiec - tak właśnie Komorowscy zarobili pierwszy milion marek - czytamy.

Nie należy zapominać, że Komorowscy prowadzą też inne biznesy. W Bydgoszczy otworzyli hotel. Podobny interes rozkręcili w Kielcach, gdzie mieści się ich drugi punkt.

Więcej o:
Copyright © Agora SA