Świąteczne pierniki Anny Lewandowskiej. Bezglutenowe, za to z trzema rodzajami mąki. "Mój coroczny hit"

W rodzinie Anny Lewandowskiej królują zdrowe i apetyczne potrawy. Celebrytka właśnie zdradziła przepis na przepyszne, bezglutenowe, świąteczne pierniki. Kluczem do słodkiego deseru są dobrej jakości składniki i odpowiedni sposób przygotowania.

Anna Lewandowska słynie ze zdrowych i smacznych przepisów. Właśnie zdradziła jeden z nich, na świąteczne i bezglutenowe pierniki, które mogą okazać się tegorocznym hitem na świątecznym stole. Powalający efekt otrzymamy dzięki dobrej jakości składnikom i starannie przygotowanej recepturze. prosto od żony Roberta Lewandowskiego. Lepiej już wyciągnijcie notatnik.

Zobacz wideo Lewandowska pokazała, jak robi naleśniki, które "Klara uwielbia". Nie są one jednak zwyczajne

Anna i Robert LewandowscyMacie bombki w kształcie swoich mężów? Lewandowska ma. Ozdobiła "Lewym" choinkę

Świąteczne pierniki bezglutenowe według przepisu Anny Lewandowskiej 

Anna Lewandowska postanowiła podzielić się przepisem na świąteczne, bezglutenowe pierniki. Jak podkreśla autorka przepisu ,święta tuż tuż, a rodzinne chwile w towarzystwie smacznego i zdrowego jedzenia są na miarę złota.

Przepis na świąteczne pierniki bezglutenowe Anny Lewandowskiej 

Składniki

  • pół szklanki mąki ryżowej
  • szklanka mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki jaglanej
  • pół szklanki cukru kokosowego/miód
  • 5-6 łyżek masła klarowanego/olej kokosowy
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków zielonych
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta sody

Najczęstsze problemy ze skórą w miejscach okołopieluszkowych. Jak sobie z nimi radzić?Problemy w miejscach okołopieluszkowych. Jak sobie z nimi radzić?

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od utarcia masła z jajkami. Osobno mieszamy suche składniki, a piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. 
  2. Wszystko starannie łączymy w całość, a następnie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zwijamy w folie i wstawiamy do lodówki, na kilka minut. 
  3. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta, a następnie wycinanie pierników. 
  4. Blachę okrywamy papierem do pieczenia, układamy pierniczki i wstawiamy całość do piekarnika. 
  5. Pierniki pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

Zamierzacie wypróbować ten przepis? 

Więcej o: