Wielkanoc 2019 zbliża się wielkimi krokami i to tak naprawdę ostatni moment, żeby kupić składniki do zrobienia świątecznych potraw. Jednym z nieodłącznych elementów świąt bez wątpienia jest... żurek. A ten od Magdy Gessler jest naprawdę zacny.
Po pierwsze miejcie na uwadze, że będzie to żur na zakwasie robionym w domu, co oznacza, że produkcję żurku musicie zacząć przynajmniej 4 dni przed Wielkanocą - zakwas musi się przegryźć. Od niego też trzeba zacząć.
Składniki na zakwas do żurku Magdy Gessler:
Jak zrobić zakwas idealny? Mąkę zalewamy wrzątkiem na tyle, żeby powstała gładka masa wodno-mączna, mieszamy. Dolewamy resztę wody i dodajemy przyprawy. Zakwas najlepiej jest robić w szklanym naczyniu, jednak od biedy wystarczy też zwykły garnek (ale najwygodniej jest skorzystać ze słoika). Przykrywacie całość gazą, uszczelniając np. gumką recepturką (dlatego lepiej sprawdzi się słoik, niż garnek).
Pojemnik stawiacie w ciepłym miejscu na trzy dni - albo dłużej, jeśli ma być bardziej wyrazisty.
Składniki na żurek Magdy Gessler:
Żurek Magdy Gessler będzie zawierał w sobie magiczny, tajemny składnik, który nie jest oczywisty w przypadku tej zupy. To grzyby. Magda Gessler zaleca podsmażyć je na maśle i dopiero potem zalać bulionem i podgotować. Dzięki temu żurek nabierze ciekawego smaku.
Kiedy grzyby będą miękkie, do gotującego się wywaru dodajemy: wyciśnięty czosnek, przyprawy do smaku (nie przesadźcie z majerankiem).
Kiełbasę parzymy przez około 20 minut, kroimy na plasterki, jaja gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Podajemy z pietruszką i smacznego!