Anthony Bourdain został znaleziony w pokoju hotelowym we Francji. Bliski przyjaciel Bourdaina, Eric Ripert, zauważył, że ten nie otwiera drzwi swojego pokoju, więc zawiadomił służby. Gdy udało im się tam dostać, kucharz nie dawał oznak życia.
Z niezwykłym smutkiem możemy potwierdzić śmierć naszego przyjaciela i kolegi, Anthony'ego Bourdaina - donosi CNN. - Jego miłość do przygody, nowych znajomości, świetnych potraw i drinków oraz jego niesamowite opowieści o świecie stworzyły z niego unikalną postać. Nigdy nie przestawał zadziwiać nas swoim talentem i bardzo za nim tęsknimy. Nasze myśli są w tym czasie z jego córką i rodziną - czytamy dalej.
Bourdain urodził się w 1956 roku w Nowym Jorku, ale dorastał w Leonii. W 1978 ukończył The Culinary Institute of America. Był dwukrotnie żonaty: w latach 1985-2007 jego żoną była Nancy Putkoski, a jeszcze w tym samym roku poślubił Ottavię Busia, z którą ma 11-letnią córkę Ariane. Córkę i drugą żonę winił za to, że "zmiękł".
W swojej karierze zdobył praktycznie każdą nagrodę, jaką można uzyskać w tej branży - czytamy na portalu CNN.
Zanim został znanym na całym świecie kulinarnym podróżnikiem, Anthony Bourdain przez 28 lat przeszedł wszystkie szczeble gastronomicznej kariery. Najpierw pracował jako pomywacz. Były wtedy szalone lata 70. Kucharze klęli, pili, ćpali, kradli i uprawiali seks po kątach z koleżankami z pracy i nowo poznanymi osobami. Imponowali mu. Rzucił uczelnię Vassar i wstąpił do CIA - Culinary Institute of America. Po szkole dostał pracę w ekskluzywnej restauracji Rainbow Room na 65. piętrze Rockefeller Center w Nowym Jorku. Prowadził intensywne życie - pracował po 16 godzin na dobę, ćpał, pił i uprawiał seks w pracy. Często zmieniał także restauracje. Szeroką popularność zyskał w 2000 roku, kiedy to ukazała się na rynku jego książka "Kitchen Confidential", która od razu stała się bestsellerem. Wówczas Bourdain zdecydował się na zmianę zawodu. Zaczął pisać książki i stał się osobowością telewizyjną.
Anthony Bourdain stał się prawdziwą gwiazdą. Angażował się w liczne projekty, ale do najsławniejszych należy jego kulinarno-podróżniczy program "No Reservations". Na oczach widzów zjadł m.in. oko foki w Arktyce, żywą kobrę w Wietnamie oraz zepsutego i śmierdzącego rekina na Islandii. Nagrał ponad 100 odcinków.
Drugą najsławniejszą produkcją są "Miejsca nieznane". W każdym z odcinków Anthony Bourdain odwiedzał inne miejsce. Jego celem było odkrycie unikalnych smaków i aromatów lokalnego jedzenia. Program został kilkukrotnie nagrodzony prestiżową nagrodą Emmy.
Anthony Bourdain - nietuzinkowa osobowość
Jego fani cenili go za nietuzinkową osobowość i nieowijanie w bawełnę. Niczego nie udawał, mówił prawdę prosto w oczy. Wiele jego cytatów przejdzie do historii, tak jak np. ten, w którym mówił o "zasadzie babci":
Często mówię o "zasadzie babci" obowiązującej podróżników. Masz prawo nie przepadać za indykiem, którego twoja babcia podaje na Święto Dziękczynienia. Niech będzie on nawet przypalony i suchy, a farsz staruszki za słony i pełen gumowatych grudek, które stają ci w gardle. Możesz nawet w ogóle nie lubić indyka. Ale to indyk babci. I przebywasz w jej domu. Więc stul pysk i jedz. A potem powiedz: "Dziękuję, babciu, ależ oczywiście, z miłą chęcią poproszę o dokładkę".
Jak dotąd nie wiadomo, dlaczego Anthony Bourdain popełnił samobójstwo. Jedno jest pewne - jego odejście to wielka strata.
Czytaj też:
Anthony Bourdain żegnany przez znanych w mediach społecznościowych
AW