Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi z kapustą i grzybami to bardzo prosta, tradycyjna potrawa. Żeby ich smak był niezapomniany, wszystko musi być perfekcyjne. Tu nie ma miejsca na potknięcia! Dlatego, jeśli chcemy, żeby na świątecznym stole wylądowały pierogi, których smak zapamiętamy na długo, warto skorzystać z przepisu Magdy Gessler. Jak znana restauratorka przygotowuje tę wigilijną potrawę?
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie:
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami musi być przepełniony smakiem. To dlatego Magda Gessler nie wylewa wody z kiszonej kapusty, tylko stosuje ją jako przyprawę. Ważnym dodatkiem jest też cebula.
Do przygotowania farszu restauratorka wykorzystuje podgotowaną z przyprawami kapustę, którą najpierw miesza z zeszkloną cebulą oraz grzybami, a następnie sieka. Przyprawia solą, pieprzem i kminkiem. Tak przygotowaną kapustę przekłada z powrotem do miski, gdzie dodaje resztę farszu z uszek z grzybami oraz jeszcze odrobinę soku z kiszonej kapusty.
Bardzo ważne, żeby smak farszu był naprawdę intensywny - Gessler zaleca zadbać o kapustę, żeby nie mieszała się ciastem do pierogów.
Ciasto do pierogów przygotowujemy z mąki i wody. Mąkę przesiewamy i wysypujemy na blat, formując na środku dziurkę. Dodajemy trochę ciepłej wody i szybko ugniatamy. Powtarzamy ten proces, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni. Wtedy jest gotowe. Można je odstawić na bok przykryte ściereczką.
Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy z niego koła i nakładamy farsz po tej stronie, gdzie nie ma mąki. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy aż wypłyną. Podajemy z roztopionym masłem lub olejem lnianym.