Świąteczne faworki z karpia według przepisu Magdy Gessler. Zaskocz rodzinę nową wersją bożonarodzeniowego klasyka

W Wigilię na polskich stołach króluje karp, którego można przyrządzić na dziesiątki różnych sposobów. Jaki preferuje Magda Gessler? Nietypowy!

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Nikogo w Polsce chyba nie trzeba przekonywać, jakim autorytetem kulinarnym jest Magda Gesser. Można nie zgadzać się z jej metodami przeprowadzania zmian w "Kuchennych rewolucjach", ale trudno odmówić jej wiedzy i doświadczenia. Restauratorka często wspomina, że jedno i drugie czerpie ze starych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie od mamy oraz babci. Właśnie z rodzinnego domu Magdy pochodzi receptura na faworki z karpia w tempurze.

Zobacz wideo Magda Gessler w Kole Plotka

Lara Gessler i Piotr Szeląg, Anna i Robert LewandowscyLara Gessler umówiła się z mężem dzięki mamie. Jak się poznały sławne pary?

Przepis Magdy Gessler na faworki z karpia

Magda Gessler wie, jak przygotować karpia w taki sposób, aby nie miał ości. Prowadząca "Kuchennych rewolucji" przyznała, że w jej domu łowiło się od zawsze, dziadek zakładał stawy, a babcia była ekspertką od ryb. Tajemnicą jest przygotowanie tempury i smażenie w bardzo wysokiej temperaturze, która rozpuszcza najmniejsze ości.

Rafał z 'Mam talent', Natalia z 'MasterChefa Junior'Rafał ma już 10 lat, a Natalia została tiktokerką. Co słychać u młodych gwiazd talent show?

Faworki z karpia Magdy Gessler - składanki

Do przygotowania świątecznego karpia według restauratorki potrzebne są:

  • karp w dzwonkach,
  • orzechy włoskie,
  • mąka,
  • mleko,
  • jaja,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie faworków z karpia

Karp w dzwonkach należy zamarynować. Polewamy go olejem, dodajemy pieprz i sól oraz pokrojoną cebulę i odstawiamy. Następie każde dzwonko należy ręcznie oczyścić z cebuli, przeciąć na pół i wyciągnąć największe ości, które są za duże, aby rozpuścić się w tłuszczu. Kawałki karpia nacinamy i przekładamy jak faworki.

W garnku rozgrzewamy taką ilość oleju, jaka byłaby potrzebna do smażenia "prawdziwych" faworków (Magda Gessler sugeruje, że to ok. dwóch butelek). Gdy olej się rozgrzewa, faworki z karpia panierujemy kolejno w zmielonych orzechach, osolonym, surowym jajku wymieszanym z odrobiną mleka oraz mące. Faworki wrzucamy na rozgrzany olej (najpierw cztery, następnie kolejne). Wyciągamy je z tłuszczu, gdy nabiorą złotego koloru i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Gotowe kawałki karpia układamy na talerz udekorowany natką pietruszki. Podajemy z sosem wykonanym z kogla-mogla wymieszanym pół na pół z chrzanem.

 

Przepis pochodzi z kanału Magdy Gessler na YouTubie.

Więcej o: