Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Nikogo w Polsce chyba nie trzeba przekonywać, jakim autorytetem kulinarnym jest Magda Gesser. Można nie zgadzać się z jej metodami przeprowadzania zmian w "Kuchennych rewolucjach", ale trudno odmówić jej wiedzy i doświadczenia. Restauratorka często wspomina, że jedno i drugie czerpie ze starych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie od mamy oraz babci. Właśnie z rodzinnego domu Magdy pochodzi receptura na faworki z karpia w tempurze.
Magda Gessler wie, jak przygotować karpia w taki sposób, aby nie miał ości. Prowadząca "Kuchennych rewolucji" przyznała, że w jej domu łowiło się od zawsze, dziadek zakładał stawy, a babcia była ekspertką od ryb. Tajemnicą jest przygotowanie tempury i smażenie w bardzo wysokiej temperaturze, która rozpuszcza najmniejsze ości.
Do przygotowania świątecznego karpia według restauratorki potrzebne są:
Karp w dzwonkach należy zamarynować. Polewamy go olejem, dodajemy pieprz i sól oraz pokrojoną cebulę i odstawiamy. Następie każde dzwonko należy ręcznie oczyścić z cebuli, przeciąć na pół i wyciągnąć największe ości, które są za duże, aby rozpuścić się w tłuszczu. Kawałki karpia nacinamy i przekładamy jak faworki.
W garnku rozgrzewamy taką ilość oleju, jaka byłaby potrzebna do smażenia "prawdziwych" faworków (Magda Gessler sugeruje, że to ok. dwóch butelek). Gdy olej się rozgrzewa, faworki z karpia panierujemy kolejno w zmielonych orzechach, osolonym, surowym jajku wymieszanym z odrobiną mleka oraz mące. Faworki wrzucamy na rozgrzany olej (najpierw cztery, następnie kolejne). Wyciągamy je z tłuszczu, gdy nabiorą złotego koloru i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Gotowe kawałki karpia układamy na talerz udekorowany natką pietruszki. Podajemy z sosem wykonanym z kogla-mogla wymieszanym pół na pół z chrzanem.
Przepis pochodzi z kanału Magdy Gessler na YouTubie.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Tusk nie założył garnituru na międzynarodowe spotkanie i się zaczęło. Ekspertka mówi o roboczym looku
Ekspert wybrał najlepsze stylizacje Balu Fundacji TVN. "Efekt godny gwiazdy Hollywood"
Wyszkoni ma żądać 300 tysięcy złotych za "aferę majtkową". Konkol zabrał głos
Miała być "10 lat młodsza w 10 dni". Efekt metamorfozy zadziwił nawet prowadzącą
Marta Nawrocka z wizytą w Czechach. Stylistka wspomina o ciekawym dodatku
W sieci zawrzało po finale "Afryka Express". Ewa Gawryluk zabrała głos
Wiadomo, co łączy Stanisława Kukulskiego i Natalię Kukulską. Powiedzieli to wprost
Uczestniczka "Milionerów" nie pamiętała znanego powiedzenia. Widzowie nie mogą uwierzyć
Senyszyn zaszalała z fryzurą i makijażem. "Jakby mnie krowa polizała"