Nie lubisz karpia? Ten z przepisu Roberta Makłowicza przekona największych sceptyków. Tajemnica tkwi w marynacie

Karp króluje na polskich stołach niemal wyłącznie w Wigilię, a ile domów, tyle sposobów przyrządzania. Jeszcze jeden proponuje Robert Makłowicz, który opracował przepis na karpia w marynacie z piwa.

Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl

Bezmięsna kolacja wigilijna to wielowiekowa tradycja, jednak sam karp wśród świątecznych potraw pojawił się stosunkowo niedawno. Po wojnie rybę tę hasłem "Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce" propagował ówczesny minister przemysłu, Hilary Minc, głównie ze względu na jej łatwą dostępność. Karpia można przygotować na dziesiątki sposobów, jednak nie jest to prosta do przyrządzenia ryba. Winny jest temu specyficzny, mulisty smak, którego ciężko się pozbyć. Robert Makłowicz w książce "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku" podaje przepis na karpia marynowanego w piwie z odrobiną miodu. 

Mateusz Gessler, Jacek Fedorowicz, Kinga RusinSokół jest prawnukiem Stanisława Wyspiańskiego. Inne pokrewieństwa mogą zaskoczyć

Przepis na karpia według Roberta Makłowicza

Słynny polski podróżnik i krytyk kulinarny stworzył przepis na karpia, który nie jest ani w galarecie, ani smażony, a gotowany. Do takiego sposobu przyrządzania tej ryby Polacy nie są przyzwyczajeni. Receptura Makłowicza jest stosunkowo prosta i nie wymaga stania w kuchni przez długie godziny - przygotowanie zajmuje ok. 30 minut.

Karp Roberta Makłowicza - składniki

Do przygotowania wigilijnej potrawy potrzebne są:

  • karp,
  • dwie duże cebule,
  • dwie marchewki,
  • dwa korzenie pietruszki,
  • łyżka miodu,
  • łyżka masła,
  • 0,5 l jasnego piwa,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Luksusowy dom Agaty i Piotra RubikówChata Rubików to prawdziwy pałac! Podświetlane schody i ciemna kuchnia robią wrażenie

Karp Roberta Makłowicza - przepis

Przygotowanego i wyczyszczonego karpia podziel na dzwonki. Płaski, szeroki rondel z grubym dnem posmaruj masłem i ułóż na nim posoloną rybę. Dodaj obrane i pokrojone w paski pietruszkę, marchewkę oraz cebulę posiekaną w pióra. Następnie całość zalej piwem i rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody miodem. Postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Na mocnym ogniu gotuj przez około pięć minut, następnie zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10-15 minut. Kawałki ryby wykładaj na talerz, polej wywarem, dodaj warzywa i posyp natką pietruszki.

Więcej o: