• Link został skopiowany

Pomysły na przystawki na zimno

Przystawki na zimno to ten rodzaj przekąski, który najbardziej sprawdza się na początku imprezy - zanim zostanie podane konkretne danie.
babeczki
Instagram/cakesbae

Babeczki na zimno

Wykwintne przystawki na zimno wcale nie muszą wymagać dużego nakładu pracy i czasu, aby można było je przygotować. Poniżej prezentujemy szybkie przepisy. Pierwszy przykład bardzo sycącej przystawki na zimno, to babeczki z łososia. Na przygotowanie porcji 10 babeczek będzie potrzebne: 400 g łososia wędzonego w plasterkach, 400 g serka kremowego, 3 jajka, 2 ząbki czosnku, szczypiorek, ser żółty w plasterkach, sól, pieprz. Sposób przygotowania jest następujący:

Jajka należy ugotować na twardo i pokroić w kosteczkę. Do wgłębień w formie na muffinki należy włożyć folię spożywczą i na niej rozłożyć plasterki łososia (część plasterka ma wystawać poza wgłębienie). Następnie drobno posiekać ząbki czosnku i szczypiorek. Wszystkie te składniki trzeba wymieszać z serkiem i doprawić. Przygotowaną masę nałożyć do formy na łososia. Całość zawinąć wystającymi kawałkami łososia. Na masę serową należy nałożyć koła o średnicy ok. 7 cm wycięte z plasterków sera żółtego. Pozostałymi fragmentami folii spożywczej nakryć całość i włożyć do lodówki (może być kilka godzin, może być na całą noc).

Przed podaniem należy wydobyć całość z formy i udekorować szczypiorkiem.

Kolejna propozycja to wytrawne babeczki omletowe. Potrzebne będą: 1,5 szklanki płatków kukurydzianych, 6 jajek, 100 g sera żółtego, 100 g kukurydzy konserwowej, 1 łyżka szczypiorku, 1 papryka czerwona, 1 plaster pora, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

Jajka należy wbić do miski, do nich dodać starty ser, kukurydzę, paprykę, pora i szczypiorek (każde posiekane w drobną kostkę). Do tego trzeba dosypać szklankę płatków kukurydzianych i dokładnie wymieszać, dodając przyprawy do smaku. Powstałą masę należy przelać do foremek na babeczki. Powstałe babeczki należy jeszcze posypać płatkami kukurydzianymi. Następnie wystarczy włożyć je do piekarnika na 15 minut na temp. 180 stopni.

Australijskie babeczki z mięsem
Australijskie babeczki z mięsemFot. Shutterstock

Wyjątkowe chipsy na przekąskę

Kto nie lubi jeść chipsów podczas imprezy, podczas meczu czy po prostu jako przekąskę na wieczór. Mimo że lubimy, na pewno zdajemy sobie sprawę z ich szkodliwości dla organizmu. Dlatego warto poszukać czegoś, co zastąpi zwykłe sklepowe chipsy i będzie dużo bardziej wartościowe dla organizmu.

Wystarczy wybrać do tego połowę selera, pokroić go w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej wykonać to za pomocą specjalnej maszyny używanej w kuchni, bo ręcznie może się to nie udać. Pokrojonego selera trzeba teraz wymieszać w misce z 4 łyżkami oleju, a potem wyłożyć je na blachę z papierem do pieczenia. Wystarczy włożyć je do piekarnika na temp. 180 stopni i piec przez ok. 20-30 minut. Najważniejszym zadaniem dla przygotowującego jest sprawdzanie, czy chipsy pieką się równomiernie. Te, które przypiekły się wcześniej, trzeba już wyjąć i położyć na ręczniku kuchennym do odsączenia.

Całość można podawać z dodatkiem dipu z awokado. To doskonały zamiennik dla tradycyjnych chipsów, które nie mają żadnych właściwości odżywczych.

Jajka faszerowane jarmużem
Jajka faszerowane jarmużemFot. materiały prasowe

Jajka na każdą okazję

Jajka to pomysł w zasadzie na każdą okazję. Wszyscy je lubią i nie nudzą się pod żadną postacią. Proponujemy przygotowanie jajek z sosem tatarskim. Do przygotowania ich na przystawkę potrzebne będzie 6 jajek (co da 12 porcji), 2 średnie ogórki konserwowe, mały słoiczek grzybków marynowanych, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, do dekoracji: rzodkiewka i koperek, zielona sałata.

Jajka wystarczy ugotować i przekroić wzdłuż. Sos tatarski przygotowuje się przez połączenie ogórków, grzybków, majonezu i jogurtu i doprawienie do smaku. Całość ułożyć na liściach sałaty i udekorować pokrojoną rzodkiewką i koperkiem.

Łatwe przystawki na zimno sprawdzą się na każdą okazję. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: