Zwyczaj polegający na jedzeniu kalorycznych wyrobów w Wielkanoc może nieść za sobą przykre konsekwencje zdrowotne. Naprzeciw temu wychodzi Anna Lewandowska. Trenerka fitness chce udowodnić, że babka wielkanocna może być też zdrowa i bezglutenowa. Sportsmenka zdradziła przepis na wielkanocny wypiek bez użycia mąki pszennej. Ma zachwycić nawet zwolenników tradycyjnych wypieków.
Proces przygotowywania babki należy zacząć od stopienia masła klarowanego. Pamiętajmy, że będzie trzeba je również ostudzić przed późniejszym dodaniem. Mąkę ryżową należy przesiać do większej miski i połączyć ją wiórkami kokosowymi, jak i proszkiem do pieczenia. Następnie w osobnym naczyniu należy ubić białka jaj ze szczyptą soli na pianę, po czym dodać miód, ekstrakt waniliowy, jajo oraz wystudzone masło. Do masy o jednolitej konsystencji należy powoli wsypać mieszankę z mąką. Na koniec należy dodać rodzynki. Po połączeniu składników, ciasto trzeba przenieść do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Babkę bezglutenową pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki:
Przepis Lewandowskiej to doskonała alternatywa dla ciężkich ciast. Trenerka ma w zanadrzu również inne, podobne przepisy. W tłusty czwartek Anna Lewandowska postanowiła wyjść naprzeciw obawom o kaloryczności pączków i zaproponować przepis na ich zdrową wersję. Choć pozornie może wydawać się to niemożliwe, przepis gwiazdy jest dziecinnie prosty, a w dodatku smaczny i małokaloryczny.