Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na Gazeta.pl
Ewa Wachowicz, jedna z najpiękniejszych Polek i zwyciężczyni tytułu III wicemiss świata w wyborach Miss World, od lat zaraża pasją do gotowania. Od 2005 roku wydała aż osiem książek z przepisami, była jurorką w emitowanym na Polsacie "Top Chef", a doświadczeniem dzielił się także w programach telewizyjnych. Z kulinarnego show "Ewa Gotuje" pochodzi właśnie receptura na pyszny bożonarodzeniowy piernik, z miodem, kakao i dużą ilością bakalii.
Chociaż przygotowanie świątecznego piernika Wachowicz może okazać się nieco czasochłonne, zdecydowanie warto się temu poświęcić. Zwłaszcza że, jak przekonuje ekspertka kulinarna, można bez problemu przechowywać go w lodówce nawet przez dłuższy czas - wystarczy jedynie owinąć go folią spożywczą po ostygnięciu.
Masa piernikowa:
Bakalie:
Masło rozpuszczamy w garnku, jednak nie można doprowadzić do jego zagotowania. Dodajemy cukier, kakao, przyprawę do piernika, mielone goździki. Wszystko razem mieszamy i zestawiamy z ognia. Jajka miksujemy z mlekiem, a następnie dodajemy do masy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dosypujemy do garnka, cały czas miksując - nie możemy dopuścić do powstania grudek.
Bakalie przekładamy do oddzielnej miski, wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy. Następnie łączymy z pozostałą masą piernikową. Foremkę o wymiarach 36x12 cm smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą, po czym przelewamy do niej ciasto. Piernik pieczemy ponad godzinę w 175 stopniach Celsjusza. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe.
Przepis został zaczerpnięty ze strony ewawachowicz.pl.