Przepis na rogaliki drożdżowe z dowolnym nadzieniem
Do przygotowania rogalików drożdżowych potrzebne będzie:
- 600 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 250 ml mleka,
- 125 g masła,
- 5 łyżek cukru,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże należy zalać 50 ml ciepłego mleka. Dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Całość należy zostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
2. Do pozostałych 200 ml mleka wrzucić pokrojone w masło. Całość podgrzać na małym ogniu.
3. Mąkę, sól, cukier wsypać do miski. Na środku zrobić zagłębienie do wlania rozczynu z drożdży. Wlać rozczyn i zacząć delikatnie mieszać składniki. Dodać jajka. Podgrzane mleko i masło stopniowo wlewać do miski. Cały czas powoli mieszać.
4. Ciasto należy wyrabiać przez 15 minut aż do uzyskania elastyczności. Następnie przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
5. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto uformować w kulkę i rozdzielić na 3 części. Dwie odłożyć na bok i przykryć. Jedną część rozwałkować na placek średniej grubości o 30 cm średnicy. Z niego wycinać trójkąty.
6. Dodać nadzienie u podstawy trójkąta. Zawijać rogaliki zaczynając od podstawy z nadzieniem.
7. Powstałe rogaliki odkładać na blachę i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować je po wierzchu mlekiem z roztrzepanym żółtkiem.
8. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez niecałe 20 minut.
9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Do rogalików drożdżowych można przygotować np. nadzienie czekoladowe lub serowe z twarogu, cukru wanilinowego, cukru pudru i jajka.