Sposób na zrobienie lukru

Polewa lukrowa to najlepszy sposób na to, aby udekorować różnego rodzaju wypieki: ciasta i ciasteczka. Trzeba umieć dobrze ją przygotować, aby wyglądała odpowiednio, ale i by pysznie smakowała. Sposobów na to jest bardzo dużo.

Przepis na tradycyjny lukier

Potrzebne będzie:

- 200 g cukru pudru,

- 5-6 łyżek wody albo soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Cukier puder należy przesiać przez sito i wsypać do miski. Do tego należy stopniowo dodawać po łyżce wody albo soku z cytryny. Całość należy ucierać za pomocą łyżki. Na koniec powinna wyjść jednolita, gładka masa.

Następny krok to określenie, czy lukier nie za gęsty albo za rzadki. Jeśli jest zbyt gęsty, potrzeba do niego dodać trochę soku z cytryny albo wody (tego samego składnika, którego używano wcześniej). A jeśli jest za rzadki, to potrzebuje więcej cukru pudru. A jak rozpoznać, że lukier ma odpowiednią konsystencję? Trzeba spróbować zlać go z łyżeczki. Powinien spływać powolnym strumieniem. Jeśli tak jest, to już nadaje się do dekorowania ciast i ciasteczek.

Trzeba pamiętać, że po jakimś czasie lukier może zbić się w jedną masę, dlatego trzeba go co jakiś czas przemieszać. Jeśli mieszanie nie pomaga, to trzeba dodać do niego kilka kropel wody albo soku z cytryny. Inaczej nie da się go nakładać na ciasta. Natomiast jeśli ktoś chce, aby lukier mu nie spływał, tylko utrzymywał się na ciastkach, to musi ograniczyć ilość użytej wody.

Rogaliki z masą pralinową w lukrze pomarańczowymRogaliki z masą pralinową w lukrze pomarańczowym Fot. Natalia Nowak-Bratek

Kolorowy lukier

Kolor lukru można uzyskać, dodając do niego jakiś składnik odpowiedzialny za nadanie intensywnej barwy. Jeśli chcemy uzyskać kolor żółty, to można wykorzystać kurkumę. Jeśli ma być czerwony/różowy, to przyda się odrobina soku z malin. Dla uzyskania efektu zieleni, potrzebny będzie młody jęczmień albo spirulina.

Lukier królewski

A jak zrobić lukier królewski? I czym właściwie różni się on od tradycyjnego? Tym, że robi się go z białek, czyli składnika, który wyżej nie był wymieniany.

Do przygotowania potrzebne będzie:

- 1 białko jajka „L”,

- 150 g cukru pudru,

- 1/4 łyżeczki soku z cytryny.

Białko należy wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem (im mniej cukru, tym lukier będzie rzadszy). Połączone składniki trzeba zmiksować aż do otrzymania gładkości masy. Tyle wystarczy. Jeśli lukier jest za rzadki, to trzeba dosypać cukru pudru i zamieszać. Jeśli komuś na tym zależy, może dodać do niego barwniki spożywcze, aby uzyskać konkretne kolory.

Wykonanie lukru nie jest trudne. Wystarczy znaleźć prosty przepis, aby w ciągu kilkunastu minut polewa była gotowa do nakładania na wypieki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.