Więcej na ten temat przeczytasz na portalu Gazeta.pl.
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Na świątecznym stole, obok żurku czy bab, będą królowały wędliny. My polecamy przepis na białą kiełbasę według Magdy Gessler. Nieoczywisty dodatek zapewne zaskoczy gości, jednak zdaniem restauratorki, idealnie dopełnia smak mięsa.
Chodzi oczywiście o konfiturę cebulową. Receptura jest Polakom znana, jednak nadal dosyć rzadko ta potrawa pojawia się na świątecznych stołach. My zachęcamy do eksperymentów, efekty będą przepyszne.
Na początku zajmujemy się kiełbasą. Wędlinę gotujemy w bulionie, dodajemy łyżkę masła i całą cebulę. Przed podaniem przygotowujemy zasmażkę - masło z mąką mieszamy z sosem, winem i sokiem z cytryny.
Konfiturę cebulową z kolei zaczynamy przygotowywać od rozgrzania oliwy w rondelku. Cebulę kroimy w piórka, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy cukier i całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy wino i wodę, gotujemy wszystko około godziny, aż cebula zmięknie, a woda wyparuje. Ostatnim krokiem jest dodanie octu balsamicznego i przypraw. Konfiturę przekładamy do naczynia i czekamy aż ostygnie.
Ugotowaną kiełbasę polewamy sosem i konfiturą z cebuli. Życzymy smacznego!
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
W sieci zawrzało po finale "Afryka Express". Ewa Gawryluk zabrała głos
Miała być "10 lat młodsza w 10 dni". Efekt metamorfozy zadziwił nawet prowadzącą
Gwiazdy na Balu Fundacji TVN. Wojciechowska zachwyciła, Rozenek z okazałym dodatkiem
Wnuczka Johna F. Kennedy'ego jest śmiertelnie chora. "Może utrzyma mnie przy życiu przez rok"
Widzowie pokochali jej rolę w "Złotopolskich". Teraz niemal nie pojawia się przed kamerami
Ekspert wybrał najlepsze stylizacje Balu Fundacji TVN. "Efekt godny gwiazdy Hollywood"
Pazurowie mają luksusowy dom na Wilanowie. Tak wielkiego narożnika jeszcze nie widzieliście
Zaskakująca sytuacja na wizji. Krychowiak "wypomniał" Kurzajewskiemu strój
Natalia Szroeder postawiła na ostre cięcie. Fryzjer gwiazd mówi o hitowej grzywce