Przepis Magdy Gessler na białą kiełbasę. Dodatek nietypowy, a smak? Uczta dla podniebienia

Przedstawiamy przepis Magdy Gessler na białą kiełbasę z cebulową konfiturą. Restauratorka gwarantuje, że tak przygotowany specjał zachwyci wielkanocnych biesiadników.

Więcej na ten temat przeczytasz na portalu Gazeta.pl.

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Na świątecznym stole, obok żurku czy bab, będą królowały wędliny.  My polecamy przepis na białą kiełbasę według Magdy Gessler. Nieoczywisty dodatek zapewne zaskoczy gości, jednak zdaniem restauratorki, idealnie dopełnia smak mięsa.

Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?

Sposób Magdy Gessler na białą kiełbasę. Przepis jest zaskakujący

Chodzi oczywiście o konfiturę cebulową. Receptura jest Polakom znana, jednak nadal dosyć rzadko ta potrawa pojawia się na świątecznych stołach. My zachęcamy do eksperymentów, efekty będą przepyszne.

Kiełbasa

  • 1 kg surowej, białej kiełbasy
  • 1cebula
  • 1 litr bulionu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kieliszek wina
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru

Konfitura cebulowa

  • 5 cebul
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 150 ml wina i wody
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy
  • pieprz
  • sól

Na początku zajmujemy się kiełbasą. Wędlinę gotujemy w bulionie, dodajemy łyżkę masła i całą cebulę. Przed podaniem przygotowujemy zasmażkę - masło z mąką mieszamy z sosem, winem i sokiem z cytryny.

Konfiturę cebulową z kolei zaczynamy przygotowywać od rozgrzania oliwy w rondelku. Cebulę kroimy w piórka, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy cukier i całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy wino i wodę, gotujemy wszystko około godziny, aż cebula zmięknie, a woda wyparuje. Ostatnim krokiem jest dodanie octu balsamicznego i przypraw. Konfiturę przekładamy do naczynia i czekamy aż ostygnie.

Ugotowaną kiełbasę polewamy sosem i konfiturą z cebuli. Życzymy smacznego!

Więcej o: