• Link został skopiowany

Anna Starmach przekonuje, że jajka nie muszą być nudne. Trzy sposoby, jak podkręcić tradycję

Wielkanocne potrawy z jajek wcale nie muszą być nudne. Doskonale wie o tym Anna Starmach. Na kulinarnym blogu gwiazdy "MasterChefa" pojawiły się trzy przepisy, dzięki którym zrobicie wrażenie na zaproszonych gościach. Koniecznie wypróbujcie!
Anna Starmach
Indtagram/ ania_starmach; aniastarmach.pl

Więcej przepisów gwiazd znajdziecie na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Przerwa na kawę - Ewa Chodakowska i Anna Starmach

Wielkanoc to dla wielu Polaków czas spędzony przy stole z rodziną. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez białego barszczu lub żurku, sałatki jarzynowej i jajek pod każdą postacią. Nie muszą to być jednak nudne dania, czasami warto odejść od tradycji. Anna Starmach podzieliła się przepisami na potrawy, które zachwycą zaproszonych gości.

Anna Starmach przekonuje, że jajka nie muszą być nudne. Trzy sposoby, jak podkręcić tradycję

Na blogu Anny Starmach pojawiły się trzy przepisy na jajka w nowej odsłonie. Gwiazda "MasterChefa" podpowiada, jak podkręcić tradycyjne dania.

Jajka faszerowane masą z awokado

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • świeża kolendra, pietruszka lub rzeżucha
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Następnie wydrążamy żółtka i przekładamy je do osobnego naczynia. Do żółtek dodajemy awokado, sok z cytryny, majonez, sól oraz pieprz i miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy powstałym nadzieniem wydrążone połówki jaj. Gotowe danie możemy udekorować świeżą kolendrą, pietruszką lub rzeżuchą.

Jajka z łososiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 70 g łososia wędzonego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka małych kaparów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Jaja gotujemy na twardo, obieramy tylko czubki. Odkrawamy kawałki żółtka, które następnie mieszamy z majonezem. Do gotowej pasty dodajemy sok z cytryny i pokrojonego łososia, miksujemy na gładką masę. Nadzienie przekładamy do jajek, a całość posypujemy kaparami.

Minifrittaty

Składniki:

  • 5 jajek
  • 6 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • 80 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • dodatki do wyboru: pomidorki, papryka, boczek, pietruszka, oliwki, brokuły, ser pleśniowy

Przygotowanie:

Jaja wbijamy do miseczki i rozbełtujemy z solą i pieprzem. Wykładamy foremki do muffinek plastrami szynki. Dodajemy ulubione składniki (Anna Starmach poleca połączenie pomidorków i oliwek). Na wierzch kładziemy ser, całość zalewamy masą jajeczną. Minifrittaty zapiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zamierzacie wypróbować któryś z przepisów?

Więcej o: