Więcej przepisów gwiazd znajdziecie na stronie Gazeta.pl
Wielkanoc to dla wielu Polaków czas spędzony przy stole z rodziną. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez białego barszczu lub żurku, sałatki jarzynowej i jajek pod każdą postacią. Nie muszą to być jednak nudne dania, czasami warto odejść od tradycji. Anna Starmach podzieliła się przepisami na potrawy, które zachwycą zaproszonych gości.
Na blogu Anny Starmach pojawiły się trzy przepisy na jajka w nowej odsłonie. Gwiazda "MasterChefa" podpowiada, jak podkręcić tradycyjne dania.
Jajka faszerowane masą z awokado
Składniki:
Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Następnie wydrążamy żółtka i przekładamy je do osobnego naczynia. Do żółtek dodajemy awokado, sok z cytryny, majonez, sól oraz pieprz i miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy powstałym nadzieniem wydrążone połówki jaj. Gotowe danie możemy udekorować świeżą kolendrą, pietruszką lub rzeżuchą.
Jajka z łososiem
Składniki:
Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo, obieramy tylko czubki. Odkrawamy kawałki żółtka, które następnie mieszamy z majonezem. Do gotowej pasty dodajemy sok z cytryny i pokrojonego łososia, miksujemy na gładką masę. Nadzienie przekładamy do jajek, a całość posypujemy kaparami.
Minifrittaty
Składniki:
Przygotowanie:
Jaja wbijamy do miseczki i rozbełtujemy z solą i pieprzem. Wykładamy foremki do muffinek plastrami szynki. Dodajemy ulubione składniki (Anna Starmach poleca połączenie pomidorków i oliwek). Na wierzch kładziemy ser, całość zalewamy masą jajeczną. Minifrittaty zapiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zamierzacie wypróbować któryś z przepisów?