• Link został skopiowany

Kochasz szarlotkę? Ewa Chodakowska też i ma przepis na jej fit wersję! Banalny

Ewa Chodakowska doskonale wie, że piękna sylwetka wymaga nie tylko ćwiczeń, ale przede wszystkim odpowiedniej diety. Trenerka nawet w święta nie przestaje zdrowo się odżywiać. W swojej książce podzieliła się przepisem na fit szarlotkę, która jest doskonałym wyborem na Wielkanoc.
Ewa Chodakowska; zdjęcie ilustracyjne
Instagram/ chodakowskaewa; pixabay

Więcej przepisów gwiazd znajdziecie na stronie Gazeta.pl.

Święta to dla wielu z nas moment, w którym przestajemy liczyć kalorie i pozwalamy sobie na więcej. Niestety, po zaspokojeniu apetytu wielkanocnymi wypiekami często dopadają nas wyrzuty sumienia. Niektóre desery potrafią być jednak smaczne i zdrowe jednocześnie. Świetnym przykładem jest szarlotka z przepisu Ewy Chodakowskiej.

Zobacz wideo Ewa Chodakowska pokazała, jak delektuje się pączkami w tłusty czwartek

Szarlotka wielkanocna Ewy Chodakowskiej. Fit i bez cukru

W swojej książce "FIT & SWEET" Ewa Chodakowska zdradza przepis na pyszną i dietetyczną szarlotkę. Jeden kawałek ciasta to tylko 261 kalorii.

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 3 garści całych migdałów
  • 7 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżeczki migdałów w płatkach
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

Migdały i orzechy blendujemy, aż przyjmą konsystencję mąki. Następnie wraz z płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi przesypujemy je do miski. Dodajemy masło orzechowe, ksylitol i olej, a całość ucieramy do połączenia składników. Powstałą masę wkładamy na pół godziny do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi, obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do garnka. Dusimy na średnim ogniu przez około pół godziny, aż zmiękną i zaczną się rozpadać.

Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na pół. Jedną połową wykładamy spód okrągłej formy. Na wierzch kładziemy jabłka. Na patelni podprażamy płatki migdałów i wiórki kokosowe, a następnie dodajemy je do pozostałej połowy ciasta. Ugniatamy na kruszonkę, którą posypujemy wierzch szarlotki. Ciasto pieczemy około pół godziny w piekarniku w nagrzanym do 180’C - aż wierzch się zarumieni.

Skorzystacie z przepisu Ewy Chodakowskiej?

Więcej o: