Więcej przepisów gwiazd znajdziecie na stronie Gazeta.pl.
Święta to dla wielu z nas moment, w którym przestajemy liczyć kalorie i pozwalamy sobie na więcej. Niestety, po zaspokojeniu apetytu wielkanocnymi wypiekami często dopadają nas wyrzuty sumienia. Niektóre desery potrafią być jednak smaczne i zdrowe jednocześnie. Świetnym przykładem jest szarlotka z przepisu Ewy Chodakowskiej.
W swojej książce "FIT & SWEET" Ewa Chodakowska zdradza przepis na pyszną i dietetyczną szarlotkę. Jeden kawałek ciasta to tylko 261 kalorii.
Składniki:
Wykonanie
Migdały i orzechy blendujemy, aż przyjmą konsystencję mąki. Następnie wraz z płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi przesypujemy je do miski. Dodajemy masło orzechowe, ksylitol i olej, a całość ucieramy do połączenia składników. Powstałą masę wkładamy na pół godziny do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi, obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do garnka. Dusimy na średnim ogniu przez około pół godziny, aż zmiękną i zaczną się rozpadać.
Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na pół. Jedną połową wykładamy spód okrągłej formy. Na wierzch kładziemy jabłka. Na patelni podprażamy płatki migdałów i wiórki kokosowe, a następnie dodajemy je do pozostałej połowy ciasta. Ugniatamy na kruszonkę, którą posypujemy wierzch szarlotki. Ciasto pieczemy około pół godziny w piekarniku w nagrzanym do 180’C - aż wierzch się zarumieni.
Skorzystacie z przepisu Ewy Chodakowskiej?