Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na Gazeta.pl >>>
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia w polskich domach ruszyły pełną parą. Według tradycji na stole wigilijnym powinno pojawić się 12 różnych potraw. Potrzebujecie inspiracji? Gwiazdy podzieliły się z nami ulubionymi przepisami na dania, które niemal co roku serwują zaproszonym gościom.
Pierogi Joanny Przetakiewicz
Nadzienie do pierogów:
Kroję kapustę na cztery części i każdą część ścieram na tarce o grubych oczkach, zostawiam twardą część ze środka. Startą kapustę przekładam do większego garnka, dodaję sól, zalewam wrzątkiem i gotuję 10-15 minut.
W międzyczasie kroję cebule w kostkę i smażę na klarowanym maśle do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy po ostudzeniu, jeszcze dodatkowo kapustę wyciskam przez gazę lub cienką ścierkę od zbędnej wody. Wyciśniętą kapustę łączę z usmażoną cebulką i jeszcze to wszystko razem smażę, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do ostudzenia.
Ciasto na pierogi:
Robię w maszynie do wyrabiania ciasta, tak jest najlepiej i najszybciej. Wsypuję mąkę i posypuję solą, uruchamiam maszynę, wlewam stopniowo wodę prosto do mąki. Cały czas mieszając, wbijam jajko, a jeśli ciasto wyszło za rzadkie, dosypuję stopniowo mąki do momentu, w którym ciasto nie klei się do rąk.
Gotowe ciasto przekładam do folii i odkładam na 15-20 min do lodówki. Niedużą garstkę ciasta rozwałkowuję, podsypując mąką. Szklanką lub foremką wycinam krążki, nakładam niedużą ilość nadzienia i sklejam. Gotuję w osolonej wodzie. Gotowe pierogi polewamy masłem z podsmażoną cebulką.
Sałatka jarzynowa Agaty Rubik:
Jajka gotujemy na twardo, warzywa (poza cebulą i ogórkami) do miękkości. Wszystko kroimy w kosteczkę, mieszamy w dużej misce, dodajemy średni słoiczek majonezu, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. W mojej sałatce jest sporo pieprzu.
Pierniczki Anny Bardowskiej:
Do miski wsypać mąkę i sodę. Odstawić. Do garnka dać masło, miód i przyprawę do piernika. Podgrzewać, cały czas mieszając do momentu, aż składniki się połączą. Zostawić do ostudzenia. Kiedy powstała masa ostygnie, w osobnym naczyniu ubić na puszystą masę jajka z cukrem. Po ubiciu połączyć obie masy (jajeczną z tą, którą wcześniej podgrzewaliśmy i studziliśmy). Po wymieszaniu dodajemy to do mąki z sodą. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na ulubioną grubość (u nas jest to ok. trzech mm). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. dziesięciu minut.
Pierogi Dominiki Gwit
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Wszystkie składniki posiekać, wymieszać, dosolić i dopieprzyć do smaku. Rozwałkować ciasto i ulepić pierogi.
Pierniczki Sylwii Bomby:
Miód, masło i cukier rozpuszczamy w garnku, pozostałe składniki mieszamy. Dodajemy do nich rozpuszczoną masę i jajko. Ugniatamy, wałkujemy i wycinamy świąteczne kształty. Pieczemy osiem minut w temperaturze 180-190 stopni.
Na który przepis się skusicie?
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!