W poniedziałek w warszawskiej restauracji "Belvedere" odbyła się Gala Herbapolu "Esencja Natury". Jednym z laureatów został Wojciech Modest Amaro, obecnie szef jury programu kulinarnego "Top Chef". Amaro otrzymał nagrodę w kategorii "Inspiracja naturą w sztuce".
Nagroda jest ukoronowaniem jego pracy w oparciu o własną koncepcję kuchni polskiej.
Fot. Anna Bedyńska / Agencja Gazeta
Wojciech Modest Amaro na gali pojawił się z żoną Agnieszką. Ich znajomość rozpoczęła się niezwykle romantycznie. Para przypadła sobie do gustu od pierwszego wejrzenia.
Zeznanie żony Agnieszki jest zbieżne z wersją Wojciecha, jednak dokłada do obrazu sytuacji ciekawe szczegóły.
Wojciech i Agnieszka Amaro mają trójkę dzieci, syna i 2 córki. Co jeszcze wiemy o szefie kuchni?
WBF
WBF
Kapif
Atelier Amaro to jedyna polska restauracja, która może się poszczycić zdobyciem gwiazdki Michelin. Jednak droga na szczyt jej właściciela nie była łatwa. O pracy w gastronomii Wojciech Modest Amaro marzył już od podstawówki. Dziś, nauczeni spektakularnymi karierami gwiazd sztuki kulinarnej i show-biznesu takich jak Gordon Ramsay, Jamie Olivier, Nigella Lawson czy wreszcie Magda Gessler, wiemy, że szef kuchni to dobrze rokujący i dobrze opłacany zawód. Nie zawsze jednak tak myślano.
Fot. Julio Moya
Co trzeba zrobić, żeby zdobyć gwiazdkę Michelin? Trzeba zdobyć wyróżnienie "Wschodzącej gwiazdki Michelin", a następnie konsekwentnie utrzymać wyróżnioną jakość. Nikt bowiem nie wie, kiedy inspektorzy Michelin przeprowadzą kontrolę.
System ocen stosowany przez Michelin nie jest specjalnie skomplikowany. Jedna gwiazdka oznacza restaurację "godną uwagi", dwie gwiazdki - "warto odwiedzić", trzy - "zobacz koniecznie". Do tradycji należy też, że wyróżnione lokale dowiadują się o tym w tym samym czasie, co reszta świata.
Po otrzymaniu gwiazdki Michelin, Ola Kwaśniewska w wywiadzie w "Vivie" zapytała Amaro, czy czuje się najlepszym kucharzem w Polsce.
Tak załoga "Atelier Amaro" cieszyła się z gwiazdki:
Fot. Małgorzata Minta
Można przyjąć, że u źródeł sukcesu Amaro leży jego kulinarny geniusz. On sam jednak pierwszy by się z tym nie zgodził, wskazując raczej upór oraz odporność na upokorzenia i porażki.
Poza żelazną determinacją, niezbędna jest też gotowość do morderczej harówki.
Fot. Anna Bedyńska
Można pomyśleć, że tak zapracowany, mający codziennie od rana do wieczora do czynienia z przygotowywaniem potraw człowiek, zechce przynajmniej w niedzielę odpocząć od gotowania.
Przyznaje, że sam przygotowuje niedzielne posiłki.
W tym samym tonie wypowiada się żona Agnieszka.
Fot. Anna Bedyńska / Agencja Gazeta
Posiadacz gwiazdki Michelin idealnie nadaje się na sędziego w programie kulinarnym. Jest szefem jury "Top Chef", w skład którego wchodzą Ewa Wachowicz, Maciej Nowak i Joseph Seelesto. "Top Chef" to turniej, w którym zawodowi kucharze walczą o 100 tysięcy złotych, które mogą dać szansę na przykład na otwarcie własnej restauracji.
Screen Polsat