• Link został skopiowany

Anna Lewandowska na święta przygotowuje makowiec w wersji fit. Spróbuj przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego ciasta

Anna Lewandowska podaje przepis na świątecznego makowca. Trenerka proponuje zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego świątecznego deseru. Zapowiada się smakowicie.
Anna Lewandowska / Makowiec Anny Lewandowskiej
Anna Lewandowska - Instagram

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na świąteczny makowiec. To ciasto w jej stylu jest szybkie, smaczne i wykonane ze zdrowych produktów. Jak przygotować na święta Bożego Narodzenia deser, który pojawi się też na stole Roberta Lewandowskiego?

Zobacz wideo Klara zrobiła makijaż Annie Lewandowskiej

Makowiec według przepisu Anny Lewandowskiej

Makowiec to jedna z obowiązkowych pozycji w świątecznym menu. Tradycje warto jednak interpretować na nowe sposoby. Dlatego, jeśli macie ochotę na coś nowego - i zdrowego! - na wigilijnym stole, to przepis Ani Lewandowskiej może wam przypaść do gustu.

 

Makowiec Anny Lewandowskiej. Składniki:

  • 250 g mielonego maku
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • 6 jajek
  • szczypta soli morskiej
  • 150 g masła klarowanego
  • 150 g cukru kokosowego
  • 400 g jabłek
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki gryczanej (lub 6 łyżek
  • samej mąki gryczanej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wanilii
  • 2 garście rodzynek
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 garść płatków migdałów

Makowiec Anny Lewandowskiej. Wykonanie:

1. Mak przelewamy gorącą wodą, a następnie płuczemy go na sitku o drobnych oczkach. Przekładamy do garnka i gotujemy z dodatkiem mleka roślinnego około pół godziny. Po tym czasie zdejmujemy mak z ognia, kiedy przestygnie, mielimy go w malakserze.

2. Białka jaj z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.

3. Masło mieszamy z cukrem kokosowym, żółtkami i wanilią.

4. Jabłka trzemy na tarce. Mieszamy je ze zmieloną masą makową, mąkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy.

5. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Makowiec pieczemy przez około 40 minut w 180°C.

7. Czekając, aż ciasto przestygnie, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.

8. Kiedy makowiec jest już chłodny, oblewamy go polewą i dekorujemy płatkami migdałów.

Więcej o: