Magda Gessler dodaje tajemny składnik do świątecznej grzybowej. Poznaj przepis na wyrazisty barszcz grzybowy

Magda Gessler doskonale wie, jakich składników użyć, by smak i aromat dania zyskał na wyrazistości. W przypadku zupy grzybowej tajemniczym składnikiem jest... wódka.

Zupa grzybowa to potrawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Magda Gessler zaproponowała zmodyfikowany przepis, który stosuje od lat. Dzięki dodaniu wódki do barszczu grzybowego smak i aromat zupy jest zdecydowanie bardziej wyrazisty. Poniżej przedstawiamy wyjątkowy przepis na barszcz grzybowy słynnej restauratorki.

Zobacz wideo Lara Gessler: Moja mama jest jak narkotyk, może uzależniać i fascynować. Trzeba rozważnie korzystać z jej rad, żeby całkowicie nie odlecieć

Świąteczna zupa grzybowa według Magdy Gessler

Nie jest tajemnicą, że sposobów na przygotowanie zupy grzybowej istnieje niemal tyle, ilu jest kucharzy. Poniżej przedstawiony przepis z pewnością nie jest oczywisty i może niektórych zaskoczyć.

Składniki:

Z podanych składników przygotujemy 5 litrów świątecznego barszczu grzybowego.

  • cebula 3 szt.
  • grzyby (borowik suszony najlepiej kapelusze złotoczerwone, duże) 30 szt.
  • seler 1-3 szt.
  • pietruszka, korzeń 6 szt.
  • pęczek koperku
  • seler naciowy pęczek
  • por 2 szt.
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
  • kilka kropli cytryny
  • śmietana 36%
  • wódka

Sposób przygotowania:

Grzyby moczymy w wodzie przez trzy godziny. Możemy też podgotować w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym, cebulą, pieprzem, zielem angielskim. W garnku umieszczamy pokrojone selery, pory, cebule (na pół), całe korzenie pietruszki, po czym zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec sól oraz pieprz. Gotujemy. Po chwili dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. W międzyczasie podsmażamy na maśle pokrojoną w piórka cebulę, przekładamy do garnka, dodajemy koperek w pęczku oraz seler naciowy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy odrobinę wódki, następnie łyżkę zimnego masła i kilka kropel soku z cytryny. Całość mieszamy. Dodajemy kapelusze borowików z wywaru. Danie podajemy z ubitą śmietaną i łazankami. Zupa powinna mieć kolor ciemnobrązowy.