9 lipca Dave Ramirez postanowił opublikować nagranie na platformie TikTok. Twórca zamroził miód w butelce, a następnie próbował swojego przysmaku. Po ukazaniu się materiału ludzie dopytywali Ramireza, czym jest substancja w butelce. Dwa dni później postanowił opublikować wyjaśnienie i powiedział, że w butelce znajduje się jedynie niewielka ilość miodu.
Wideo szybko stało viralowe, a Internet oszalał na punkcie mrożonego miodu. Coraz więcej osób zaczęło próbować tego, co Ramirez i relacjonować swoje odczucia. Znacznej większości trend przypadł do gustu. Sam twórca postanowił podzielić się sekretem sukcesu swojego filmiku.
Myślę, że wzbudziło to tak wiele uwagi i zainteresowania, ponieważ każdy ma w domu miód. Ludzie mogą powiedzieć: Och, mam w domu miód, spróbujmy - skomentował Ramirez.
Jak się jednak okazuje, mrożony miód jest kolejnym nie do końca bezpiecznym trendem, który zagościł na TikToku. Głos w tej sprawie zabrało liczne grono dietetyków i lekarzy. Mówią, że spożywanie dużych ilości miodu może prowadzić do bólów brzucha i biegunki - o takich konsekwencjach wspominała już część osób, która zdecydowała się spróbować przysmaku.
Spożywanie dużej ilości miodu przez długi okres czasu może być bardzo niezdrowe. Istnieje ryzyko przybrania na wadze, a także uszkodzenia zębów. Miód jest słodki i nie należy go spożywać w dużych ilościach.
Kiedy zjesz coś, co jest tak bogate w cukier, będziesz mieć równie wysoką reakcję insulinową, co często prowadzi do tego, że masz wysoki poziom cukru, a potem naprawdę się trzęsiesz, gdy poziom cukru we krwi spada - wypowiedziała się na temat ryzyka zachorowania na cukrzycę Sarah Rueven, dietetyczka z Nowego Jorku.
Osoby, które postanowiły wypróbować trend, mówią, że masa początkowo jest zimna i lekko chrupiąca, jednak po chwili rozpływa się w ustach. Dostarcza to naprawdę interesujące wrażenia kubkom smakowym.
Wielu cukierników w Stanach Zjednoczonych zdecydowało się urozmaicić ofert swoich lokali i wprowadzić do stałej sprzedaży. Mrożony miód jest przyozdabiany cukierkami, a niektórzy postanawiają dodać do nowe tajemnicze składniki. Pole do popisu jest ogromne, jednak trzeba mieć na uwadze zdanie lekarzy i nie przesadzić z ilością przysmaku.